Buikkrampen

We hebben er allemaal wel eens… Die vervelende, pijnlijke samentrekkingen van de buik of hevige steken in de buikstreek.

Oorzaken van buikkrampen

Buikkrampen kunnen allerlei mogelijke oorzaken hebben. Soms wijzen ze op een ernstiger probleem, maar meestal gaan de krampen ook snel weer over. We zetten het voor jou netjes op een rijtje.

Maag

Als je last hebt van maagzuur, maagpijn en gasvorming in de maag kan dit zich doorzetten en kan je ook buikkrampen krijgen.

Darmen

De oorzaak van je buikkrampen kan ook liggen aan een verstopping van je darmen of obstipatie, overtollige lucht in je darmen of een opgeblazen gevoel in je buik, maar ook door prikkelbare darmen, buikgriep of een andere darminfectie, tot zelfs een voedselvergiftiging.

Voeding

Door het eten van te pikant eten kunnen je darmen geprikkeld worden of ontstaat er extra gasvorming, wat kan leiden tot buikkrampen.

Stress

Misschien krijg jij wel buikkrampen als je erg zenuwachtig bent of veel stress ervaart. Zenuwen en stress zorgen ervoor dat je een bepaalde spanning opbouwt in je buik, wat op zijn beurt tot buikkrampen kan leiden.

Menstruatie

Door het samentrekken van de baarmoeder tijdens de menstruatie hebben veel vrouwen tijdens die periode last van krampen en pijn in de onderbuik

Onderliggende aandoeningen

Bij bepaalde, ernstige gevallen van aanhoudende buikkrampen kan dit wijzen op een onderliggende aandoening. Raadpleeg altijd je huisarts als je naast de buikkrampen ook koorts maakt of als de pijn niet weggaat na een paar dagen. Ook als krampen steeds erger worden waardoor je misselijk bent en je niet meer kan stilzitten of liggen is verder advies vereist.

Wat doen tegen buikkrampen

In de eerste plaats kan het letten op je voeding al helpen. Probeer ook wat extra te ontspannen als je buikkrampen zich voordoen door zenuwen of stress. Voldoende lichaamsbeweging zorgt tenslotte ook voor een goede spijsvertering en vermindert hierdoor de kans op buikkrampen.

Hoe kan je je buikkrampen verlichten

  1. Een lekker lange douche met warm water waarbij je de douchekop op de buikstreek richt, ontspant de spieren en zal de krampen in aantal en in pijn verminderen.
  2. Hetzelfde effect kan je ook bereiken door een warme kruik op je buikstreek te leggen of een kersenpitkussentje op te warmen.
  3. Rooibosthee werkt ook ontspannend voor de spieren en geeft een verlichtend gevoel.

Opgeblazen buik?

Je buik gaat boller staan en uitzetten door gassen die zich opslaan in je maag-darmkanaal. Dit doet zich vaak voor na het eten omdat er tijdens de vertering voedingsstoffen worden afgebroken. Ook door bacteriën in de darmflora ontstaan er gassen, waardoor je borrelende geluiden in je maag of buik hebt en mogelijk last hebt van winderigheid.

Constipatie of verstopping?

Bij constipatie of verstopping blijft er teveel stoelgang in je darmen zitten en gaat dit dikwijls gepaard met buikpijn of een opgeblazen gevoel.

Diarree?

Diarree gaat vaak samen met hevige buikkrampen en kan veroorzaakt worden door een virus dat ook voor buikpijn, een slap gevoel in het algemeen en vermoeidheid of pijn zorgt. Ook bacteriën, parasieten of antibiotica kunnen de darmflora danig verstoren en zo krampen veroorzaken.

Conclusie

In elk geval zijn buikkrampen en buikpijn signalen van het lichaam dat er iets aan de hand is. Ga dus op zoek naar de onderliggende oorzaak om de buikkrampen of buikpijn op te lossen. In de meeste gevallen gaat het vanzelf weer over, zonder dat verder onderzoek noodzakelijk is. Duurt het meerdere dagen, neem dan zeker contact met je huisarts of apotheker.

Middeltjes tegen buikkrampen bij 24pharma

Uw favoriete online apotheek 24pharma voorziet in een uitgebreid aanbod en ruime voorraad producten voor behandeling of verlichting van buikkrampen, opgeblazen buik, constipatie of diarree.

https://www.24pharma.be/nl/geneesmiddelen/maag

https://www.24pharma.be/nl/geneesmiddelen/darmen/opgeblazen-gevoel

https://www.24pharma.be/nl/catalogsearch/result/?q=constipatie

https://www.24pharma.be/nl/catalogsearch/result/?q=diarree