Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

Examentips om je beter te concentreren

Enkele tips om je concentratie op peil te houden

De examentijd komt er weer aan. Het is vaak niet zo makkelijk om je te blijven focussen. Het goede nieuws is dat het ook niet altijd moet. Met deze tips helpen we je graag op weg om je concentratie te bevorderen en je gestelde doel te bereiken.

Alles start met gezond eten

Als je niet goed of ongezond eet, of je je laat verleiden door comfort food, zal je concentratievermogen zwakker zijn dan dat je – zeker in deze periode, maar liefst continu – kiest voor een goed ontbijt, een gezonde lunch en een volwaardig avondmaal. Welkom energie!

Hou het netjes

Je bent rustiger en meer geconcentreerd in een nette en opgeruimde omgeving. Zorg 's ochtends en 's avonds voor een clean desk. Start je met een proper bureau, kan je meteen beginnen en het opruimen zorgt ervoor dat je rustiger zal worden en niet te bruusk stopt.

Plan en verdeel je werk

Het lijken wel bergen werk, maar met een goed plan zal je al snel een overzichtelijk beeld krijgen van wat je te doen staat. Oplijsten wat er allemaal moet gebeuren, prioriteiten stellen en noteren hoe lang je nodig hebt om de taak te verwerken is belangrijk voor de rust in je hoofd. Je krijgt een duidelijk beeld van wat er moet gebeuren en je stelt je hier makkelijker op in net omdat je het weet.

Tijd voor iets anders

Ontspanning is een must! Je leest het goed: pauzes mogen niet ontbreken in je planning. Per uur studie heb je er baat bij om 10 minuten te pauzeren. Maak er dan ook gebruik van om iets te doen wat je leuk vindt! Wat dat voor jou ook wil betekenen…

De ‘onvermijdelijke’ social media

Dat is dan enkel iets voor in de pauzemomenten helaas… Je socials checken terwijl je studeert, helpt je echt niet om je te concentreren en dat snap je zeker wel, maar ga er bewust mee om en je zal zien dat het helpt.

Hup, naar buiten!

Hoe dan ook werkt buitenlucht heel goed voor je concentratie. Voorzie minimaal een half uurtje ‘buitenpauze’ om een stukje te lopen, joggen of wandelen en zuurstof op te nemen. Voor je start, middenin en/of op het einde van je planning… Of je nu luistert naar je favoriete muziek of de natuurgeluiden in je opneemt, het zal zeker verfrissend werken. Zo kan je er straks terug tegenaan!

Zorg voor een stabiel slaappatroon

Je nachtrust opgeven voor een examen is geen goed idee. Door een goede planning (zie tip hierboven) zal dit ook vermeden worden. Een goede en regelmatige nachtrust is erg belangrijk en zal je morgen een zoveel beter gevoel geven. Vergelijk dat scenario met een nachtje door en een volgende dag als zombie… Ok, we begrijpen elkaar.

Tijd voor beloning!

Lukt het allemaal en blijf je ‘on-track’? Wat een heerlijk gevoel! Beloon jezelf dan ook, want je verdient het! Vergeet dus in je planning niet om je beloningen ook vast te leggen, zo blijf je gefocust op je doel!

Omgaan met examenstress

Klamme handjes, weinig nachtrust, zenuwen,... Examenstress is een herkebaar gevoel voor iedere scholier en student. Soms neemt stress de bovenhand en blokkeer je helemaal of ga je net als een bezetene achter je bureau studeren. Bovenstaande bloktips helpen stress te verminderen, maar ook supplementen als vitamine B en magnesium helpen je stress onder controle te houden. 

Geef je concentratie en geheugen een boost

Studeren vergt een degelijk concentratievermogen en afleiding ligt steeds op de loer (denk maar aan je gsm of laptop). Daarom kunnen supplementen die je concentratie bevorderen jou een duwtje in de rug geven. Onder meer omega 3-vetzuren, ginseng en ginkgo biloba dragen bij tot goede hersenfuncties, zoals een sterk geheugen en verhoogde concentratie.

Verder is een goede multivitamine ook onmisbaar, en niet alleen tijdens je examens. Dankzij een multi als MetaStudent krijg je eenvoudig heel wat essentiële vitamines en/of mineralen binnen. 

Het 24pharma wenst je alvast een succesvolle examenperiode toe!