Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

Griepsymptomen: hoofdpijn, koorts en vermoeidheid

Wanneer de wintermaanden naderen, hangt er een onzichtbaar gevaar in de lucht: de griep. Het overvalt ons wanneer we het het minst verwachten en brengt behoorlijk wat ongemak met zich mee. In dit artikel gaan we in op de symptomen van griep en hoe je herkent of je griep hebt.

Hoofdpijn, koorts en vermoeidheid: Wat zijn de symptomen van griep?

De symptomen van griep lijken sterk op die van een gewone verkoudheid, maar zijn vaak veel ernstiger. Je kan last hebben van hoofdpijn, koorts, vermoeidheid, spierpijn, keelpijn, hoesten en soms zelfs misselijkheid of braken. Deze symptomen kunnen plotseling opkomen en je flink uit jouw doen halen.

Griepsymptomen: hoofdpijn, koorts en vermoeidheid 1

Griep of verkoudheid: Hoe onderscheid je ze?

Het kan moeilijk zijn om het verschil te zien tussen de griep en een gewone verkoudheid. Beide worden veroorzaakt door virussen en hebben vergelijkbare symptomen. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen waar je op kan letten:

  • De symptomen van griep komen vaak plotseling opzetten, terwijl een verkoudheid zich geleidelijk ontwikkelt.
  • De symptomen van griep zijn meestal ernstiger en kunnen ze jouw dagelijkse activiteiten flink verstoren.
  • Koorts is ook vaak een indicatie van de griep, terwijl een verkoudheid meestal gepaard gaat zonder koorts.

Besmettelijkheid en incubatietijd: Hoe verspreidt de griep zich?

We hebben allemaal gehoord dat de griep behoorlijk besmettelijk is. Maar hoe wordt het virus eigenlijk verspreid en hoe lang duurt het voordat de symptomen verschijnen?

De griep verspreidt zich door de lucht wanneer iemand met de griep hoest, niest of praat. Het kan ook worden overgedragen via direct contact, zoals handen schudden, of door besmette oppervlakken aan te raken en vervolgens je mond, neus of ogen aan te raken.

De incubatietijd van de griep, de tijd tussen blootstelling aan het virus en het begin van de symptomen, varieert meestal van één tot vier dagen. Tijdens deze periode kan je anderen besmetten, zelfs als jij je nog niet ziek voelt. Het is dus belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals handen wassen en het vermijden van nauw contact met anderen, om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Griepepidemieën en preventieve maatregelen: Hoe bescherm je jezelf?

Elk jaar worden we geconfronteerd met griepepidemieën die grote aantallen mensen treffen. Met deze tips kan je jezelf beschermen en de verspreiding van de griep voorkomen:

  • was jouw handen regelmatig met water en zeep, vooral na hoesten, niezen of het aanraken van besmette oppervlakken.
  • voorkom dat je je gezicht aanraakt, omdat het virus via je mond, neus of ogen kan binnendringen.
  • bewaar een veilige afstand ten opzichte van mensen die griepsymptomen vertonen.

Voor extra bescherming kan je ook overwegen om elk jaar een griepprik te halen. Hoewel het de kans op griep niet volledig uitsluit, kan het de ernst van de symptomen verminderen wanneer je toch besmet raakt.

Griepbehandeling en wanneer medische hulp zoeken

Helaas is er geen specifiek medicijn dat de griep kan genezen. Meestal duurt het virus ongeveer een week, maar het kan langer duren, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Als je griepachtige symptomen hebt, zoals koorts, spierpijn en vermoeidheid, is rusten en hydrateren essentieel. Het kan ook nuttig zijn om pijnstillers te nemen om de symptomen te verlichten. Neem echter altijd contact op met jouw huisarts als de symptomen aanhouden of verergeren.

Het is ook belangrijk om te weten dat antibiotica niet helpen bij de behandeling van de griep. Antibiotica zijn alleen effectief bij bacteriële infecties, niet bij virale infecties zoals de griep.

Advies van onze apothekers

Griep is een veelvoorkomende ziekte die ons jaarlijks treft. Het erkennen van de symptomen en het nemen van preventieve maatregelen kan je helpen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Als je toch ziek wordt, rust dan goed uit en zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft. Raadpleeg jouw huisarts wanneer je je zich zorgen maakt of de symptomen aanhouden. Wees alert, neem jouw gezondheid serieus en zorg goed voor jezelf en jouw omgeving!