Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

Haaruitval in de herfst: oorzaak en behandeling

Terwijl de bomen hun blaadjes verliezen, lijkt het wel alsof jij meer haar verliest. Geen paniek! Haaruitval in het najaar is een natuurlijk, tijdelijk proces waarbij je lichaam zich aanpast aan het nieuwe seizoen. Wat is nu de oorzaak achter seizoensgebonden haaruitval en vooral: wat kan je ertegen doen?

De oorzaak van haarverlies in de herfst

Niet alleen je huid reageert anders op seizoenswisselingen, ook je haar ondergaat veranderingen die te wijten zijn aan invloeden van buitenaf. Vanaf eind augustus tot eind oktober is het normaal om meer haren in je borstel of doucheputje te vinden.  

De exacte oorzaak konden wetenschappers nog niet achterhalen, maar seizoensgebonden haaruitval lijkt een resultaat van externe factoren eigen aan de zomer. Temperatuurschommelingen en schadelijke uv-stralingen zorgen er in de zomermaanden voor dat meer haarfollikels van de groei- naar de rustfase gaan. Haren vallen niet onmiddellijk uit wanneer ze de rustfase ingaan; pas na ongeveer 3 maanden volgt het daadwerkelijke haarverlies. De veranderingen die je dus in de herfst opmerkt, zijn het resultaat van een proces dat enkele maanden eerder in gang werd gezet.

Je krijgt dan de indruk dat het winterse weer en de koude, korte dagen ongewone haaruitval veroorzaken, maar in werkelijkheid is de zomer met zijn hoge temperaturen en schadelijk uv-stralen de schuldige.

Haaruitval in de herfst: oorzaak en behandeling 1

In de lente kan je haar hetzelfde meemaken: bij temperatuurdalingen en lange uv-niveaus in de winter gaan je haarfollikels in rustfase. Een paar maand later in het voorjaar valt je haar dan plots meer uit.

Andere oorzaken voor plotse haaruitval

Naast seizoensgebonden haaruitval zijn er verschillende factoren die meer haarverlies veroorzaken:

  • hormonale schommelingen
  • medicijngebruik
  • auto-immuunziektes
  • gewichtsverlies
  • vitaminetekorten
  • leeftijd
  • genetische aanleg
  • stress
  • zwangerschap en bevalling

Extreme, plotse of geleidelijke haaruitval is een complex proces waarbij verschillende factoren op elkaar inspelen. Een dermatoloog of arts kan aan de hand van een bloedonderzoek en hoofdhuidcontrole meer te weten komen over

Haaruitval in de herfst voorkomen

Seizoensgebonden haaruitval gaat meestal vanzelf over maar eenvoudige winter haarverzorgingsroutines kunnen seizoensgebonden haaruitval verzachten en nieuwe gezonde haargroei bevorderen.

Producten tegen seizoensgebonden haaruitval

Shampoo tegen haaruitval

Shampoo tegen haaruitval is speciaal ontwikkeld om de gezondheid van je haar en hoofdhuid te verbeteren en haaruitval te verminderen. Deze shampoos bevatten vaak een combinatie van actieve ingrediënten die verschillende aspecten van haarverlies aanpakken.

Aanbevelingen van onze apothekeres:

Vitamines tegen haaruitval

Vitamines kunnen helpen tegen haaruitval door het bevorderen van gezonde haargroei en het versterken van de haarstructuur. Biotine speelt een cruciale rol in de productie van keratine, terwijl vitamine A de hoofdhuid hydrateert en vitamine E ontstekingen vermindert. Vitamine D en mineralen zoals ijzer en zink ondersteunen de haarzakjes en dragen bij aan een gezonde haargroei.

Aanbevelingen van onze apothekeres:

Serum of lotion voor haargroei

Serums en lotions voor haargroei bevatten geconcentreerde formules met peptides, aminozuren of vitamines die de haargroei op verschillende manieren bevorderen. Zo stimuleren ze de haarzakjes en verbeteren de bloedcirculatie in de hoofdhuid. Daarnaast verlengen ze de haargroeicyclus (minoxidil) en versterken ze de haarstructuur met eiwitten of keratine.

Zulke lotions tegen haaruitval stimuleren niet alleen de natuurlijke haargroei, ze bevatten ook ingrediënten die het haarverlies tegengaan. Let op: serums of lotions moet je gedurende lange tijd (minstens 6 maanden) gebruiken om een zichtbaar effect op je haar te zien.

Aanbevelingen van onze apothekeres:

Wanneer naar de dermatoloog voor haaruitval?

Plotse haaruitval in de herfst is dus geen reden tot paniek. Merk je toch dat het haarverlies aanhoudt na de herfst? Of zie je kale plekken? Dan kan een dermatoloog je helpen de oorzaak te achterhalen en gerichte oplossingen aanbieden.