Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

Wat doe je tegen beginnende keelpijn?

Pijn als je slikt? Last van een schorre stem? Een geïrriteerde keel wil je liever voorkomen dan genezen. Beginnende keelpijn verzacht je door voldoende te rusten, hydrateren en je keel te verzorgen. Met deze tips kom je het snelst van keelpijn af! 

Wat te doen bij beginnende keelpijn?

Je kan zelf het herstel bij beginnende keelpijn bevorderen. Pijnstillers of geneesmiddelen zijn in de eerste plaats niet nodig. Met deze tips zorg je er alvast voor dat de keelpijn niet verergert:

Drink voldoende

Voldoende hydratatie zal irriratie in je keel verminderen. Je spoelt namelijk potentieel irriterende stoffen, zoals bacteriën en virussen weg, en bevordert zo het herstel. Daarnaast zorgt vochtinname ervoor dat het slijm in je keel verdunt, waardoor je het makkelijker kan ophoesten of doorslikken.

Wat drinken bij keelpijn?

Warme dranken als thee, soep of melk met honing helpen de keel te verzachten en slijmproductie te stimuleren bij een droge keel.

Is ijs goed voor keelpijn?

Niet alleen warme dranken, ook koude dranken brengen verlichting. Koude dranken of ijs zijn goed voor keelpijn. Ze maken de zenuwen in de keel minder gevoelig en verminderen zo de pijn. Daarnaast verfrissen ze de keel en verzachten zo irritatie.

Zuig op een dropje of keelpastille

Keelpastilles stimuleren de speekselproductie: door te zuigen op een pastille of snoepje, maak je namelijk meer speeksel aan. Speeksel fungeert als een natuurlijk smeermiddel voor je keel en helpt ze te hydrateren. Een gehydrateerde keel is minder vatbaar voor irritatie. Bovendien kan speeksel helpen dik slijm in de keel te verdunnen.

Gorgelen met zout water

Zout desinfecteert en kan dus bacteriën in de keel verminderen. Dit kan helpen om de infectie te bestrijden en de keelpijn te verlichten. Gorgelen met zout water kan dus helpen een infectie te bestrijden en keelpijn te verlichten. 

Zo gorgel je met zout water om keelpijn te verlichten:

  1. Los een theelepel zout op in een glas lauw water.
  2. Neem een slok en gorgel gedurende 30 seconden.
  3. Spuug het zoutwater uit.
  4. Herhaal tot 3 keer per dag.

Let erop dat je het zoute water niet inslikt; een teveel aan zout is niet gunstig voor je spijsverteringsstelsel.

Verlucht of bevochtig je ruimtes

Een goede ventilatie helpt om virussen en bacteriën uit de lucht te verwijderen en de kans op besmetting met keelpijn te verkleinen.

Droge lucht kan de luchtwegen uitdrogen, waardoor keelpijn kan verergeren. Je ruimtes bevochtigen met een luchtbevochtiger kan helpen om een optimale vochtigheidsgraad te handhaven. Dit hydrateert de slijmvliezen in de keel, vermindert droogheid en kan de irritatie verminderen.

Vermijd irritatie aan je keel

Volgende factoren irriteren de keel nog meer:

  • roken;
  • alcohol;
  • sterk gekruid eten;
  • luchtvervuiling;
  • schreeuwen of fluisteren.

Bij beginnende keelpijn probeer je best storende invloeden te vermijden om het herstelproces zo min mogelijk te verstoren. 

Rust voldoende uit

Voldoende rusten bij keelpijn is essentieel omdat het lichaam tijdens rustperiodes beter in staat is om te herstellen. Rust vermindert de belasting van het immuunsysteem, bevordert een effectievere genezing en helpt ontstekingen in de keel te verminderen. Daarnaast geef je je lichaam zo energie om infecties te bestrijden en sneller te herstellen.

Is keelpijn besmettelijk?

Keelpijn kan besmettelijk zijn. De pijn kan namelijk wijzen op  een virale of bacteriële infectie. Zulke infecties zijn besmettelijk en dragen we over op elkaar via druppels in de lucht als we hoesten, niezen of praten.  In het algemeen kun je ervan uitgaan dat je besmettelijk bent met keelpijn totdat de symptomen verdwijnen.

Als niet-besmettelijke factoren als roken, droge lucht of allergieën de keelpijn veroorzaken, is er geen besmettingsrisico. De keelpijn kan je dan niet aan iemand anders doorgeven.