Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

Homeopathisch alternatief voor oxazepam

Is oxazepam hét wondermiddel tegen angst en slapeloosheid? Oxazepam krijgt wel eens die bijnaam, vanwege de efficiëntie en snelle verlichting. Ondanks de populariteit is het geneesmiddel niet zo onschuldig. Wat zijn de bijwerkingen van het slaapmiddel? Welk homeopathisch middel is een alternatief voor oxazepam? Lees verder!

Wat doet oxazepam?

Oxazepam is een geneesmiddel aangewezen bij angst, spanning en slapeloosheid. Het valt onder de benzodiazepinen, een reeks medicijnen tegen angst en slaapproblemen. Oxazepam vermindert ontwenningsverschijnselen, ontspant de spieren en bevordert de slaap. De medicatie is enkel op voorschrift verkrijgbaar.

Wat zijn de bijwerkingen van oxazepam? 

Oxazepam kan op lange termijn de volgende bijwerkingen geven:

  • sufheid en vermoeidheid;
  • slaperigheid overdag;
  • verminderde waakzaamheid;
  • spierzwakte;
  • hoofdpijn;
  • duizeligheid;
  • coördinatiestoornissen;
  • wazig of dubbel zien;
  • gewenning/verslaving.

Oxazepam werkt alleen als slaapmiddel bij kort en afgebroken gebruik. Bij dagelijks gebruik zal je lichaam aan het effect wennen en loop je meer risico op verslaving.

Homeopathisch alternatief voor oxazepam

Omwille van de bijwerkingen op lange termijn en het verslavende effect kan je een natuurlijk alternatief voor oxazepam overwegen. Deze alternatieven richten zich op natuurlijke ingrediënten en benaderingen om angst te verminderen en slaap te verbeteren, zonder de potentiële risico's van conventionele medicatie.

Valeriaan

Valeriaan staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en kan helpen bij nervositeit, stress en slapeloosheid. Het is het daarmee vaak een eerste natuurlijke benadering bij mentale onrust en slaapproblemen.

Valeriaan of oxazepam?

Valeriaan heeft net als oxazepam invloed op het centrale zenuwstelsel. Het kruid zou dan ook rustgevend werken bij ontwenning van benzodiazepinen.

Valeriaan vind je voornamelijk in capsule- of tabletvorm en neem je voor het slapengaan in. Bekijk zeker eens Sedistress Sleep en Sediplus Sleep

Passiflora

Passiflora (passiebloem) werkt ontspannend en zorgt voor evenwicht in stressvolle situaties. Daarnaast bevordert het de nachtrust en is het daarmee vaak een eerste natuurlijke benadering bij nervositeit en slapeloosheid.

Passiflora-extract vind je in slaapcomplexen- en preparaten van onder meer A. Vogel en Arkopharma. Ook Sedistress en Lunestil bevatten passiflora extract voor een goede nachtrust en innerlijke harmonie.

Melatonine

Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat je slaperig maakt, zodra het donker wordt of schemert. Een melatoninesupplement neem je enkele uren voor het slapengaan in en helpt je zo sneller in slaap te vallen. Melatonine is verkrijgbaar in verschillende doseringen; raadpleeg een arts om jouw hoeveelheid melatonine te bepalen.

Melatonine is ook zonder voorschrift te verkrijgen. 

Oxazepam alternatief

Onthoud het volgende over oxazepam en homeopathische alternatieven:

  • Oxazepam is een geneesmiddel bij angst en slapeloosheid.
  • Oxazepam is enkel op recept verkrijgbaar.
  • Bij langdurig gebruik kunnen bijwerkingen optreden.
  • Valeriaan, passiflora en melatonine zijn natuurlijke alternatieven voor Oxazepam.
  • Homeopathische vervangers hebben weinig bijwerkingen, een laag risico op verslaving en zijn vrij verkrijgbaar.

Natuurlijke slaapmiddelen kunnen oxazepam vervangen, al hangt dat af van individuele factoren.