Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

Doeltreffende middelen & ingrediënten tegen acne

Last van acne die maar niet weggaat? Dan heb je waarschijnlijk al allerlei wondermiddeltjes en producten gesmeerd die geen resultaten opleverden. Het geheim tot een acnevrije huid ligt niet bij de producten zelf, maar bij de ingrediënten én hoe je ze gebruikt. Welke ingrediënten mogen zeker niet ontbreken in je acnebestrijdende routine en hoe gebruik je ze voor een stralende huid?

Salicylzuur (BHA)

Wat doet salicylzuur voor acne:

Salicylzuur is een bètahydroxyzuur (BHA) dat de bovenste laag dode huidcellen verwijdert. Het zuur dringt diep door tot in de poriën en kan ze zo ontstoppen.

Hoe gebruik je salicylzuur:

Je kunt dit product gebruiken in een reiniger, gel of dagcrème. Één of twee keer per dag, afhankelijk van het product.

Gebruik salicylzuur niet in combinatie met:

  • retinol

Azelaïnezuur

Wat doet azelaïnezuur voor acne:

Azelaïnezuur voorkomt verstopte poriën en heeft antibacteriële eigenschappen. Dit ingrediënt corrigeert ook donkere vlekjes die achterblijven nadat de acne verdwenen is (post-inflammatoire hyperpigmentatie).

Hoe gebruik je azelaïnezuur:

Azelaïnezuur breng je na het reinigen op de droge huid aan. Je kunt het twee keer per dag gebruiken, 's ochtends en 's avonds, maar vergeet niet dat de huid het moet verdragen, dus begin met een paar keer per week.

Gebruik azelaïnezuur niet in combinatie met:

  • AHA’s & BHA’s
  • retinol
  • benzoylperoxide

Benzoylperoxide

Wat doet benzoylperoxide voor acne:

Benzoylperoxide behandelt en voorkomt acne door bacteriën onder de huid te doden en de poriën te helpen dode huidcellen en overtollig talg (olie) af te scheiden. Door zijn sterke antibacteriële en ontstekingswerende effecten op de huid is benzoyl peroxide een van de eerste aanbevolen behandelingen tegen milde acne of bij jeugdpuistjes.

Hoe gebruik je benzoylperoxide:

Het wordt geleverd als gel 5% of 10% of face wash met 5% benzoylperoxide.

Gebruik benzoylperoxide niet in combinatie met:

  • retinol 
  • AHA's & BHA's

Retinol

Wat doet retinol voor acne:

Retinol is een soort retinoïde (een vitamine A-derivaat), dat de celvernieuwing stimuleert door in de bovenste huidlaag dode huidcellen te verwijderen en de groei van nieuw collageen en gezonde nieuwe huidcellen te bevorderen. 

Omdat retinol inspeelt op de huidcelvernieuwing, is het een efficiënt ingrediënt om mee-eters en zelfs diepere huidontstekingen aan te pakken. Bovendien verbetert retinol de algemene textuur en teint van je huid.

Hoe gebruik je retinol:

Retinol moet je 's avonds op een gereinigde huid aanbrengen, in een dunne laag, gevolgd door een vochtinbrengende crème. Zorg altijd voor zonbescherming overdag tijdens het gebruik om huidirritatie te minimaliseren.

Gebruik retinol niet in combinatie met:

  • benzoyl peroxide
  • vitamine C
  • AHA’s & BHA’s

Niacinamide

Wat doet niacinamide voor acne:

Niacinamide is een ontstekingsremmer die de zwelling en roodheid bij acne vermindert. Het reguleert ook de hoeveelheid acne-veroorzakende olie die door de klieren in je huid wordt geproduceerd.

Hoe gebruik je niacinamide:

Niacinamide werkt pas optimaal tegen acne in combinatie met andere actieve ingrediënten. Het kan een aanvulling zijn op acnebestrijdende stoffen als salicylzuur, benzoylperoxide of retinol.

Gebruik niacinamide niet in combinatie met:

  • vitamine C

Sulfur

Wat doet sulfur voor acne:

Zwavel helpt bij het uitdrogen van het huidoppervlak om overtollige olie (talg) te absorberen die kan bijdragen aan acne-uitbraken. Het droogt ook dode huidcellen uit en helpt zo je poriën te ontstoppen.

Sulfur of zwavel werkt op dezelfde manier als benzoylperoxide en salicylzuur, maar is zachter voor je huid. Als je huid allergisch of overgevoelig reageert op benzoylperoxide of retinol, is zwavel een doeltreffend alternatief voor jou. 

Hoe gebruik je sulfur:

Als je voor het eerst zwavel tegen acne gebruikt, breng het dan één keer per dag aan. Je kunt het gebruik geleidelijk verhogen naar twee of drie keer per dag eenmaal je huid gewend is aan het product.

Let op: zwavel staat erom bekend een onaangename geur na te laten.

Gebruik sulfur niet in combinatie met:

  • retinol
  • benzoylperoxide
  • AHA's

Melkzuur, amandelzuur, glycolzuur (AHA)

Wat doet AHA voor acne:

AHA's zijn een groep chemische exfolianten. Ze verwijderen dode huidcellen, voorkomen het ophopen van talg (olie) en voorkomen bacteriële overgroei. We onderscheiden verschillende AHA's:

Door dode huidcellen te verwijderen en overtollige olie af te voeren, kunnen AHA's helpen om poriën te ontstoppen en zo puistjes te verminderen.

Hoe gebruik je AHA:

AHA’s gebruik je best in lage concentraties (tussen 5-10%) in je dagelijkse reiniger of wekelijks als chemische peeling in hogere concentraties (rond 10-15%).

Gebruik AHA niet in combinatie met:

  • vitamine C
  • retinol
  • benzoylperoxide