Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

Wat doet codeïne tegen hoesten?

Codeïne werkt pijnstillend en hoestdempend en is daarmee een effectief bestanddeel tegen een droge hoest. De pijnstiller behoort tot de opiaten, geïndiceerd bij hevige pijn. Lees hier wat codeïne doet met je lichaam en welke alternatieven je kriebelhoest evengoed onderdrukken. 

Wat is codeïne?

Codeïne is een pijnstillend geneesmiddel. Het is een krachtig medicijn dat naast pijnstillende ook hoestonderdrukkende eigenschappen bezit.

Codeïne bindt zich aan bepaalde receptoren in het centrale zenuwstelsel die een rol spelen bij de verwerking van pijnsignalen en hoestkramp. Codeïne blokkeert de werking van deze receptoren, waardoor de signalen van pijn en hoestkramp afnemen.

Is codeïne een opiaat?

Codeïne is een opiaat. Dat wil zeggen dat het afgeleid is van opium en daarmee een erg sterke pijnstiller is. Opiaten zijn enkel geïndiceerd bij hevige pijn. Bij langdurig gebruik of hoge dosissen neemt de kans op verslaving toe.

Als je de aanbevolen of voorgeschreven dosering hoestdrank niet overschrijdt, loop je doorgaans geen risico’s. Hoeveel codeïne mag je dan per dag? De maximale dosering, ongeacht de vorm, voor volwassenen ligt op 240mg per dag (24 uur).

Wat doet codeïne bij hoesten?

Codeïne remt de hoestreflex en vermindert dus zo de neiging tot hoesten. Het resultaat? Je hoest minder. Let wel op: codeïne is enkel effectief bij een droge prikkel- of kriebelhoest. Een productieve slijmhoest vraagt om een andere behandeling. 

Hoe snel werkt codeïne tegen hoesten?

De effecten van codeïne beginnen meestal binnen een half uur na inname en duren ongeveer 3 tot 4 uur. De exacte duur van de effecten kan variëren, afhankelijk van de individuele persoon en de dosering.

Alternatief voor codeïne bij hoesten

Dextromethorpan onderdrukt de hoestprikkel bij een prikkel- of kriebelhoest. Het middel werkt snel; binnen 15 tot 30 minuten treedt het effect op, tot 6 uur erna.

Ook noscapine is een hoestmiddel dat de hoestprikkel onderdrukt. Het is een veilig en effectief alternatief voor codeïne. Noscapine is zonder recept verkrijgbaar in tablet- en drankvorm. De neiging tot hoesten zal binnen 1 uur na inname afnemen. Het effect van noscapine houdt ongeveer 4 uur aan.

Wat is beter: codeïne of noscapine?

Een hoestmiddel op basis van noscapine geeft doorgaans minder bijwerkingen dan codeïne. Bovendien is noscapine veilig om tijdens de hele zwangerschap in te nemen, terwijl codeïne risico’s met zich meebrengt.

Hoge doseringen codeïne net voor de bevalling en/of regelmatig gebruik in het derde trimester kunnen ademhalingsproblemen bij de pasgeborene veroorzaken.

Welke hoestdrank heeft codeïne?

In België kan je hoestdrank met codeïne enkel op voorschrift van een arts verkrijgen. Andere hoeststillende dranken kan je wel voorschriftvrij bij de apotheek kopen.

Wat doet codeïne met je lichaam? 

Onthoud het volgende over codeïne: 

  • Codeïne is een krachtig pijnstillend medicijn met hoestonderdrukkende eigenschappen.
  • Het bindt zich aan bepaalde receptoren in het centrale zenuwstelsel en vermindert zo pijn- en hoestsignalen.
  • Als een opiaat, afgeleid van opium, is codeïne een sterke pijnstiller, maar bij langdurig of hoog gebruik neemt het risico op verslaving toe.
  • De aanbevolen dosering codeïne is maximaal 240 mg per dag voor volwassenen.
  • Codeïne remt de hoestreflex en is effectief bij droge prikkelhoest, niet bij een productieve slijmhoest.
  • De effecten van codeïne beginnen meestal binnen 30 minuten en duren 3 tot 4 uur.
  • Alternatieven voor codeïne zijn dextromethorfan en noscapine, beide effectief bij hoestonderdrukking.
  • Noscapine is veilig tijdens de hele zwangerschap, terwijl codeïne risico's met zich meebrengt, vooral in het derde trimester.
  • In België is hoestdrank met codeïne alleen op recept verkrijgbaar, terwijl andere hoestdranken zonder recept verkrijgbaar zijn.