Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

Aambeien

Hoewel aambeien bij behoorlijk wat mensen voor klachten zorgen, zullen er weinig zijn die erover willen praten. Toch wil wie last heeft van aambeien zo snel mogelijk van dit ongemak af. Het is dus zaak om aambeien, ofwel hemorroïden, te herkennen en op de juiste manier te behandelen.

Wat zijn aambeien?

In feite zijn aambeien zwellichamen die tot je anus behoren. Deze zwellichamen zijn belangrijk bij het afsluiten van de anus; ze zorgen ervoor dat er geen vocht of gas uit je darmstelsel naar buiten kan. Wanneer deze zwellichamen ontsteken, kunnen ze bloeden of groter worden. 

Aambeien kunnen gepaard gaan met pijn en worden vaak veroorzaakt door een te hoge druk die op de anus uit wordt geoefend tijdens bijvoorbeeld de ontlasting of een zwangerschap.

Oorzaken van aambeien

Er zijn diverse oorzaken mogelijk:

WEINIG LICHAAMSBEWEGING

Veel zitten leiden tot druk op de anus. Wanneer u weinig beweegt, kan het voorkomen dat uw ontlasting hard en droog wordt met als gevolg dat u hard moet persen tijdens het ontlasten. Ook daarom is het altijd een goed idee om minimaal een half uur per dag te bewegen.

VERSTOPPING

Bij constipatie perst u door harde ontlasting harder en langer. Hierdoor komt er veel druk op de zwellichamen te staan, waardoor deze opzwellen. Daarnaast beschadigen de bloedvaatjes in de uitgang van de anus.

OVERGEWICHT

Bovengemiddeld lichaamsgewicht draagt bij aan druk op de anus.

ZWANGERSCHAP

Tijdens een zwangerschap groeit uw baarmoeder, wat zorgt voor druk op de darmen. De extra druk zorgt voor een langzamere werking van de darmen. Een droge en hardere ontlasting is het gevolg. Daarnaast heeft ook de gewijzigde hormoonhuishouding invloed op het ontstaan van obstipatie.

Met name in de laatste maanden van de zwangerschap neemt de druk van het kind in de baarmoeder toe. Bij de geboorte zal de druk op de baarmoeder en bloedvaten nog hoger zijn door het harde persen en doordat het kindje op de anus drukt. Door deze druk worden de aambeien niet alleen prominenter; het kan gebeuren dat een deel van de endeldarm naar buiten komt.

Symptomen van aambeien

Aambeien zijn te herkennen aan de volgende symptomen en klachten:

  • Anale jeuk: Anale jeuk is vervelende jeuk rond de anus. Vaak is de oorzaak van deze jeuk moeilijk te achterhalen, maar in vele gevallen is de jeuk mogelijks een gevolg van aambeien.
  • Problemen met de stoelgang: Onder problemen met de stoelgang vallen onder andere een afwijkende stoelgang, het niet kunnen ontlasten of pijn tijdens de ontlasting. Luister goed naar uw lichaam en wacht niet te lang met uw klachten.
  • Anale afscheiding: Een anale afscheiding is eveneens een teken van aambeien. Houd dit goed in de gaten en neem contact met uw huisarts als u meerdere symptomen ervaart.
  • Pijn tijdens de ontlasting: Is uw anus gevoelig tijdens het ontlasten of merkt u dat het echt pijn begint te doen als u druk uitoefent? Dan kan het zijn dat u last heeft van aambeien.
  • Zwellingen bij de anus: Als u last heeft van vervelende zwellingen bij de anus, dan duidt dit op aambeien of een andere anale aandoening.

Uitwendige en inwendige aambeien

We onderscheiden uitwendige en inwendige aambeien. Deze laatste zullen voor weinig, of vaak zelfs geen klachten zorgen. De inwendige aambeien kunnen door te hard te persen naar buiten worden gestuwd. De inwendige aambeien bevinden zich aan de bovenkant van de anale sluitspier.

Uitwendige aambeien zitten aan de buitenzijde rondom de anale sluitspier. De behandeling van de vaak pijnlijke en jeukende, uitwendige aambeien kan door het aanbrengen van een speciale crème of zalf.

Een getromboseerde aambei is dan weer een aambei waarbij er een bloedstolsel ontstaat in de ader, waardoor de aambei opzwelt, pijnlijk wordt en soms kan gaan bloeden. Dit kan gebeuren bij zowel inwendige als uitwendige aambeien.

5 tips om aambeien te voorkomen

Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden: voorkomen is (ook bij aambeien) beter dan genezen. Aambeien ontstaan door hard persen bij een moeilijke stoelgang.

De volgende tips dragen bij aan een normale dagelijkse ontlasting:

  1. Beweeg minimaal een halfuur per dag
  2. Heb je zittend werk? Ga dan regelmatig eens staan. Hierdoor vermindert de druk.
  3. Drink voldoende water (minimaal 2 liter per dag)
  4. Eet gevarieerd en zorg voor voldoende vezels, groenten en fruit in uw eetpatroon
  5. Als u drang voelt om naar het toilet te gaan, is het belangrijk om de ontlasting niet in te houden

Deze eenvoudige tips zullen meestal volstaan om een normale dagelijkse ontlasting te verzekeren. Vermijd langdurig of veelvuldig toiletbezoek met persen. Je ontlasting moet vlot en pijnloos zijn.

Wondermiddel tegen aambeien

Je behandelt aambeien best met een aambeienzalf of aambeiencrème. Nu voordelig en discreet te bestellen bij online apotheek 24pharma.