Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

4x Tips om cholesterol te verlagen

Cholesterol is een vetachtige stof die door de lever wordt geproduceerd en essentieel is voor ons lichaam om goed te functioneren. Cholesterol heeft verschillende functies in ons lichaam, zoals het helpen bij de aanmaak van hormonen, vitamine D en galzuren.

Wanneer er teveel cholesterol in het bloed aanwezig is, kunnen er problemen ontstaan. Hoge niveaus van cholesterol in het bloed verhogen immers het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het van belang om cholesterol niveaus in het bloed op te volgen en te verlagen indien nodig. 

Wij delen alvast enkele tips om jouw cholesterol te verlagen:

1. Dieet

Een cholesterol verlagend dieet is cruciaal om te hoge cholesterol aan te pakken. De voedingsmiddelen die je kiest, hebben een grote invloed op uw cholesterolgehalte.

Vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde en transvetten, zoals rood vlees, boter en gefrituurd voedsel. Eet in plaats daarvan meer fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Een dieet dat rijk is aan vezels, vooral oplosbare vezels, helpt je jouw cholesterolgehalte te verlagen.

2. Beweging

Regelmatige lichaamsbeweging helpt om HDL, het goede cholesterol, te verhogen en LDL, het slechte cholesterol, te verlagen. Streef naar ten minste 30 minuten matige lichaamsbeweging, zoals stevig wandelen, de meeste dagen van de week. Je kan ook overwegen om krachttraining te doen om de spiermassa te vergroten, wat kan helpen om jow metabolisme te verbeteren en uw cholesterolgehalte te verlagen.

3. Stoppen met roken

Roken verlaagt het HDL-cholesterol, het goede cholesterol, en vergroot zo het risico op hartziekten. Stoppen met roken bevordert de aanmaak van HDL-cholesterol. Heb je hulp nodig om te stoppen met roken, dan kunnen deze stoppen-met-roken artikelen jou helpen.

4. Medicatie

In sommige gevallen kan medicatie nodig zijn om cholesterolniveaus te verlagen. Statines zijn de meest voorgeschreven medicijnen om cholesterol te verlagen en werken door de productie van cholesterol in de lever te verminderen. Er zijn ook andere soorten medicijnen beschikbaar, zoals fibraten, die vooral gericht zijn op het verlagen van triglyceriden, en niacine, een soort vitamine B die het HDL-cholesterolgehalte kan verhogen. Raadpleeg jouw huisarts om te bepalen of Cholesterol medicatie geschikt is voor jou.

Door deze tips te volgen, verlaag je jouw cholesterolniveau en verminder je het risico op hartziekten. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden en regelmatig te worden gecontroleerd door jouw huisarts om ervoor te zorgen dat jouw cholesterolgehalte op een gezond niveau blijft.