Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

Corona Zelftest

Wat is een corona zelftest?

Een corona zelftest is een sneltest die je thuis gebruikt om te bepalen of je besmet bent met het coronavirus. De test maakt gebruik van een monster van neus- of keelslijm dat je zelf afneemt. Dit monster wordt vervolgens geanalyseerd om te kijken of het coronavirus in je lichaam aanwezig is.

Hoe werkt een corona zelftest?

Een corona zelftest is een antigeentest, wat betekent dat het zoekt naar specifieke eiwitten van het coronavirus in je slijmmonster. Als deze eiwitten aanwezig zijn, betekent dit dat je besmet bent met het virus. De meeste zelftesten geven binnen 15 tot 30 minuten een resultaat.

Wanneer is het aanbevolen een zelftest te gebruiken? 

Een coronatest moet enkel worden gebruikt wanneer je symptomen hebt die passen bij COVID-19, zoals koorts, hoesten en kortademigheid. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en je resultaten te bespreken met een arts indien je positief test.

Waar kan je een zelftest kopen?

Corona zelftesten zijn verkrijgbaar in onze online apotheek. De coronatesten die we aanbieden zijn allen goedgekeurd door de overheid:

Hoe betrouwbaar zijn de resultaten van een zelftest?

Een zelftest heeft een hoge mate van betrouwbaarheid, maar het is belangrijk om te weten dat het resultaat niet 100% nauwkeurig is. Er is altijd een kans op fout-positieve of fout-negatieve resultaten.

Een positief resultaat betekent dat je hoogstwaarschijnlijk besmet bent met het coronavirus en dat je onmiddellijk contact moet opnemen met je huisarts. Een negatief resultaat betekent echter niet dat je niet besmet bent. Als je symptomen blijft ervaren, raden we aan nog steeds een PCR-test te laten afnemen om er zeker van te zijn dat je niet besmet bent.

Hoe moet ik een corona zelftest afnemen?

Het afnemen van een zelftest corona is relatief eenvoudig en kan thuis worden gedaan. Lees zorgvuldig de bijsluiter van de antigeentest die je aankoopt en volg de stappen die worden gedeeld om een zo correct mogelijk resultaat te bekomen.

De meest voorkomende stappen om een zelftest af te nemen: 

  1. Was je handen met water en zeep.
  2. Pak de testkit uit en lees de instructies zorgvuldig door.
  3. Plaats het wattenstaafje in je neus of keel volgens de instructies.
  4. Doe het wattenstaafje in de buis met oplossing en draai het staafje een paar keer om.
  5. Druppel enkele druppels van de oplossing op de teststrip volgens de instructies.
  6. Wacht de aanbevolen tijd voordat je het resultaat afleest.

Positieve zelftest, wat nu?

Als je zelftest corona positief is, betekent dit dat je hoogstwaarschijnlijk besmet bent met het coronavirus. Het is belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Je huisarts adviseert jou over wat je moet doen en of je een PCR-test moet laten afnemen om het resultaat te bevestigen. In tussentijd kan jij contact opnemen met mensen met wie je de afgelopen dagen nauw contact had.

Wil je graag een antigeentest kopen?

Wij bieden betrouwbare zelftesten aan die je thuis kan afnemen. Zo controleer je snel en gemakkelijk of je besmet bent met het coronavirus. Bezoek onze webshop en bestel vandaag nog jouw corona zelftest.