Droge handen

Hoe ontstaan droge handen

Droge handen zijn het resultaat van een vochttekort in je huid. Een beschermende laag van talg en vet zorgt voor de vochtbalans van onze huid. Als deze laag wordt aangetast door één of meerdere factoren die we hieronder verder beschrijven, verdampt er te veel vocht uit je huid en krijg je dus last van uitgedroogde handen.

Wat tast er de beschermlaag van je huid aan

 • Meest voor de hand liggend is vaak je handen wassen. Reeds lange tijd is het belangrijk om vaak je handen te wassen, maar dit zorgt er wel voor dat de beschermlaag op je handen er ook afgewassen wordt.
 • Ook de weersomstandigheden spelen een rol. In de wintermaanden spelen koude, temperatuurschommelingen tussen buiten en binnen, wind en (te) droge lucht in huis een rol. In de zomer worden onze handen dan meer blootgesteld aan uv-straling, wat ook droge handen kan veroorzaken.
 • Kom je voor je werk veel in aanraking met water, zeep of desinfecterende middelen, dan droogt je huid ook sneller uit. Ook je beroep kan dus een impact hebben op de vochtbalans van je huid.
 • Hoewel het heel verleidelijk is om tijdens de koudere periodes de douche wat warmer te zetten, of er wat langer onder te staan, kan je dit beter niet doen als je een droge huid wil vermijden.
 • Er zijn tenslotte ook een aantal specifieke aandoeningen die droge handen veroorzaken. Denk daarbij aan eczeem, psoriasis of diabetes.

Hoe voorkom je droge handen

Nu we weten wat de diverse oorzaken kunnen zijn voor je droge handen, kan je met onderstaande tips je uitgedroogde handen verzorgen en voorkomen.

 • Je handen wassen is uiteraard goed, maar doe het met lauwwarm water en gebruik een milde, parfumvrije handzeep om huidirritatie te voorkomen.
 • Het is ook belangrijk om je handen goed te drogen na het wassen om te vermijden dat er zeepresten blijven zitten
 • Hydrateer je handen telkens na het wassen
 • ’s Avonds voor het slapengaan je handen rijkelijk hydrateren zorgt ervoor dat je vochtbalans terug op peil komt.
 • Draag rubberen handschoenen als je veelvuldig in contact komt met water en zepen, bijvoorbeeld bij het schoonmaken.
 • Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis door te ventileren. Zo vermijd je te droge lucht binnen in huis.

Hoe verzorg je droge handen

De beste verzorgingsproducten voor droge handen herstellen het beschermlaagje van je huid en verzorgen deze met verzachtende bestanddelen.

In de diverse handverzorgingsproducten zorgen de toegevoegde ingrediënten voor een specifiekere toepassing. Zo zijn er handcrèmes voor de droge huid, die je handen snel weer lekker zacht laten aanvoelen. Deze crèmes trekken vaak ook heel snel in. Heb je ook kloven door extreem droge handen, dan kies je beter voor een handcrème tegen kloven. Deze zal naast het hydrateren van je handen ook de pijn van de kloven verlichten. Heb je last van eczeem, kies je het beste voor een crème zonder parfum of parabenen. Deze specifieke crèmes hebben ook een verkoelend effect en verlichten de jeuk en roodheid van je handen. Handcrèmes tegen huidveroudering bevatten UV-filters en beschermen extra tegen bijvoorbeeld ouderdomsvlekken.

Middeltjes tegen droge handen bij 24pharma

Uw favoriete online apotheek 24pharma voorziet in een uitgebreid aanbod en ruime voorraad producten voor de bescherming en verzorging van droge handen.

https://www.24pharma.be/nl/schoonheid-verzorging/handen/handcreme