Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

Droge ogen

Droogheid van de ogen komt vaak voor als gevolg van een verminderde traanproductie. Je kan een brandend of zanderig gevoel in de ogen hebben, je ogen raken geïrriteerd en bloeddoorlopen. We geven je graag wat extra informatie mee over de oorzaken, symptomen en behandeling van droge ogen, alsook tips om droge ogen te voorkomen.

Te weinig traanvocht

Onvoldoende traanvocht zorgt voor droge ogen. Het traanvocht wordt aangemaakt door het slijmvlies van het oog en de traanklier. Door te knipperen met je ogen verdeelt het ooglid het traanvocht over ons oog, waardoor we beschermd worden tegen vuil in onze ogen of uitdroging.

Droge ogen kunnen als heel hinderlijk ervaren worden, het voelt dikwijls net alsof je een zandkorrel in je ogen hebt, of er iets in je oog zit. Je ogen kunnen ook branderig aanvoelen of jeuken.

Wat zijn oorzaken van droge ogen?

Tal van factoren kunnen droge ogen veroorzaken. Tijd voor een opsomming.

 • Bij het ouder worden produceert de traanklier minder traanvocht. Dit is een volstrekt normaal verschijnsel, maar wel een belangrijke oorzaak van droge ogen.
 • Wind of droge lucht werken droge ogen in de hand. Denk hierbij aan airconditioning in de wagen of op het vliegtuig of als je gaat fietsen bij hevige wind.
 • Contactlenzen: het dragen van zachte contactlenzen kan bijdragen aan een snellere uitdroging van de ogen
 • Onvoldoende of onvolledig knipperen met de ogen bij het lezen of het bekijken van beeldschermen is een steeds meer voorkomende oorzaak. TIP! Denk eraan tijdens je schermtijd wat méér met je ogen te knipperen.
 • Hormonale veranderingen: vrouwen in de overgang kunnen bijvoorbeeld plotseling last krijgen van droge ogen
 • Medicijngebruik: een aantal medicijnen kunnen droge ogen veroorzaken, bijvoorbeeld antihistaminica, bètablokkers, plastabletten en antidepressiva
 • Medische oorzaken bijvoorbeeld door ontsteking van de ooglidranden, ongevoelige hoornvliezen of auto-immuunziekten kunnen eveneens droge ogen veroorzaken

Wat zijn de symptomen van droge ogen?

Droge ogen is eigenlijk de noemer van een aantal klachten die zich in en rondom de ogen kunnen voordoen. Dit uit zich bijvoorbeeld in vermoeide ogen, wazig zicht en rode ogen. Dit zijn vaak ook de eerste symptomen van droge ogen. Ook al klinkt het minder logisch kan je ook last hebben van tranende ogen. Dit is een lichamelijke reactie op de droge ogen en noemen we ook wel reflextranen.

Heb je last van jeukende ogen, branderige ogen of een prikkend gevoel is het zaak om te vermijden in je ogen te wrijven. Het is een intuïtieve reactie, dat wel, maar wees je ervan bewust dat dit de klachten vermoedelijk alleen maar zal verergeren. Bovendien heb je bij droge ogen een grotere kans op ooglidontstekingen of blefaritis en gaat gepaard met andere klachten zoals pijn, roodheid, overgevoeligheid voor licht en plakkerige ogen.

Behandeling van droge ogen

Merk je bovenstaande sypmtomen op, dan kan je je droge ogen op diverse wijzen behandelen.

 • Hydraterende oogdruppels - ook wel kunsttranen genoemd – kan je meerdere keren per dag gebruiken en druppel je in de buitenste ooghoek voor een optimaal effect.
 • Oogzalf en -gel gebruik je best voor het slapengaan. Breng de zalf aan in het gootje van je onderste ooglid door het naar beneden te trekken. Je kan hierdoor tijdelijk wel wat wazig zien.
 • Oogspray voor droge ogen is dan weer ideaal voor onderweg en mag je meerdere keren per dag gebruiken.
 • Heb je ontstoken oogleden, dan kan een oogmasker de oplossing zijn.
 • Een voedingssupplement met vitamine A kan ook helpen
 • Optimaliseer de luchtvochtigheid in huis of op kantoor door het inzetten van een waterverdamper of luchtbevochtiger naargelang de situatie
 • Zorg dat je bij het lezen of bij veelvuldig schermgebruik voldoende, volledig en bewust met je ogen knippert

Tips om droge ogen te vermijden

Nu we de ooraken, symtomen en behandeling van droge ogen uitgelegd hebben, geven we tenslotte nog wat tips mee om droge ogen te vermijden

Knipper wat vaker met je ogen, zo blijven ze vochtiger. Heb je last van droge ogen, vermijd dan om in je ogen te wrijven en zo mogelijke irritatie te beperken. Ga je fietsen bij veel wind, kan een beschermende bril helpen. Ook bij zonnig weer raden we een zonnebril met UV-factor.

Zorg voor een goed vochtigheid in huis of op kantoor. Plaats een bevochtiger bij te droge lucht en probeer ruimtes met rook en airconditioning te vermijden. Zijn je ogen geïrriteerd, draag dan liever je bril dan lenzen.

Gun tenslotte je ogen voldoende rust door je schermgebruik te beperken en voldoende te slapen.

Producten tegen droge ogen bij 24pharma

Uw favoriete online apotheek 24pharma voorziet in een uitgebreid aanbod en ruime voorraad producten voor de bescherming en verzorging van droge ogen.

https://www.24pharma.be/nl/schoonheid-verzorging/ogen/hydratatie