Hooikoorts

Wat is hooikoorts

Hooikoorts is de algemeen verspreide benaming voor allergische klachten door graspollen of boompollen. De medische term is allergische rhinitis. Maar liefst 1 op de 8 Europeanen hebben allergische klachten aan de luchtwegen door een reactie van het immuunsysteem op het inademen van stuifmeel van grassen en bomen dat rondzweeft in de lucht.

Middeltjes tegen hooikoorts bij 24pharma

Uw favoriete online apotheek 24pharma voorziet in een uitgebreid aanbod en ruime voorraad producten voor de bestrijding van hooikoorts: https://bit.ly/3IpOlUv

Hoe hooikoorts herkennen

De symptomen die je ervaart bij hooikoorts lijken vaak op die van een gewone verkoudheid. Er is echter een belangrijk verschil. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, terwijl hooikoorts wordt veroorzaakt door allergenen, zoals bijvoorbeeld graspollen.

De meest herkenbare symptomen zijn

 • Een verstopte neus
 • Een loopneus
 • Niezen
 • Een jeukende neus
 • Het gevoel van slijm aan de achterkant van je keel
 • Jeukende, rode of waterige ogen
 • Hoesten
 • Moeite met ademen

Weinig verschil dus met het gevoel dat je ervaart bij een verkoudheid. De ernst van de klachten kan heel sterk verschillen. Sommige mensen zullen de hinder als redelijk mild ervaren en beheersbaar door behandeling, maar afhankelijk van de periode en de intensiteit kan het ook zijn dat de symptomen een impact hebben op je dagelijkse activiteiten.

Symptomen van hooikoorts kunnen ervoor zorgen dat je minder goed slaapt bijvoorbeeld. Hooikoorts kan ook van invloed zijn over hoe je je overdag voelt. Mogelijks kan je je misschien minder goed concentreren op het werk, heb je een moe gevoel of last van stemmingswisselingen.

We nemen onder de loep wat je er kan aan doen.

Wat te doen bij hooikoorts

Om hooikoorts te behandelen zijn er 3 mogelijkheden.

1.     Vermijden van de allergische reactie

De eerste mogelijkheid is het vermijden van de allergische reactie. Klinkt logisch, maar in de praktijk is dit voor hooikoorts niet altijd even makkelijk. De pollen zweven immers door de lucht.

Tips om klachten bij hooikoorts te vermijden

 • Hou de hooikoortsberichten in de gaten, zo weet je beter wat je kan verwachten
 • Vermijd buitenactiviteiten zoveel mogelijk bij (zeer) hoge waarden
 • Houd bij droog weer de ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Blijf voor voldoende verluchting zorgen in huis, maar doe dit vroeg in de morgen of laat in de avond wanneer de hoeveelheid pollen in de lucht lager is.
 • Bij het autorijden is het aan te raden de luchttoevoer van buitenaf af te sluiten – misschien heb je wel een pollenfilter in de wagen - en de ramen gesloten te houden.
 • Hoe heerlijk je wasgoed ook ruikt als je het buiten droogt, is het tijdens het pollenseizoen toch beter om het binnen te drogen.
 • Vakantieplannen? Aan zee en in de bergen zijn er lagere pollenconcentraties dan elders!

2.     Symptoombestrijding bij hooikoorts

Als tweede optie gaan we de symptomen bestrijden. Ook hier zijn er verschillende mogelijkheden.

 • Neusdouche/neusspoeling: Door je neus te spoelen met zout water kun je de klachten verlichten. Je spoelt op deze manier niet alleen de pollen of huisstofmijtallergenen uit je neus, maar ook het overtollige slijm en snot waardoor je weer vrijer kunt ademhalen
 • Neusspray: Heb je last van een loopneus, verstopte neus of niesbuien? Dan zijn er verschillende neussprays die hooikoorts symptomen rondom de neus verlichten.
 • Oogdruppels: Bij tranende, geïrriteerde, jeukende of opgezwollen ogen kunnen oogdruppels je helpen
 • Hooikoorts tabletten: Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die histamine wordt genoemd. Hooikoortstabletten bevatten een stof zoals onder andere cetirizine of loratadine. Deze stoffen remmen de werking van histamine, beperken de reactie van het lichaam en verminderen hierdoor de klachten. Je kan hooikoorts tabletten innemen op het moment dat je last hebt van je allergie, of gedurende het pollenseizoen om de klachten te verminderen.

3.     Immunotherapie

Immunotherapie is een behandeling van drie tot vijf jaar waarbij u door middel van injecties of smelttabletten minder gevoelig wordt voor stuifmeel. Word je in je dagelijks leven gehinderd door je allergieklachten of heb je moeite om je allergieklachten onder controle te houden? Misschien is het dan tijd om samen met je behandelend arts eens te bespreken of eventuele aanpassing van je huidige allergiebehandeling wenselijk is.

Middeltjes tegen hooikoorts bij 24pharma

Uw favoriete online apotheek 24pharma voorziet in een uitgebreid aanbod en ruime voorraad producten voor de bestrijding van hooikoorts: https://bit.ly/3IpOlUv