Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

8 brandende vragen over zonnecrème

Zonnebescherming is onmisbaar. Het beschermt je tegen huidkanker en huidveroudering. Toch bestaan er heel wat foute opvattingen waardoor we de zonnecrème te vaak links laten liggen. Zo is het niet altijd duidelijk wanneer, hoeveel en welke factor je juist moet smeren. Wij beantwoorden de 8 meest gestelde vragen over zonnecrème.

1. Kan ik nog bruinen met zonnecrème?

Je bruint nog steeds met zonnecrème. Aangezien zonneproducten niet 100% van de uv-straling tegenhouden, heeft je huid dus de kans om te bruinen. Een zonnecrème houdt namelijk het bruiningsproces niet tegen, maar vertraagt het alleen.

Als je een bruine teint wilt zonder tussenkomst van de zon, kan je een zelfbruiner smeren. Daarnaast vind je ook zonneolie met een booster die het bruiningsproces activeert en je tegelijk beschermt.

2. Is zonnecrème kankerverwekkend?

Zonnecrème is niet kankerverwekkend. Integendeel: geen bescherming smeren kan is gevaarlijk. Uv-stralen (zowel natuurlijke als kunstmatige) kunnen namelijk de DNA-cellen in de huid beschadigen en zo tot huidkanker leiden.

Van synthetische ingrediënten zoals avobenzone en oxybenzone werd vroeger beweerd dat ze slecht zijn voor je gezondheid. Hoewel zonnecrèmes met chemische filters veilig zijn om te gebruiken, kan je ook kiezen voor een product met minerale filters op basis van zinkoxide of titaniumdioxide.  

3. Kan ik mijn zonnecrème van vorig jaar nog smeren?

Zonnecrème is beperkt houdbaar. De houdbaarheidsdatum is afgebeeld met een potje, getal en de letter “M”. Die duidt aan hoeveel maanden je zonnecrème houdbaar is na opening. Maar dat wil niet zeggen dat je oude zonnecrème nog zoveel maanden beschermt. Eenmaal zonnecrème geopend is, komt ze in contact met licht, zuurstof en warmte waardoor de beschermingsfactor alsmaar afneemt. Je zonnecrème die sinds vorig jaar geopend is, beschermt je dus minder tegen schadelijke uv-stralen

Heeft je crème van vorige zomer een raar geurtje of gek kleurtje? Zie je klonters? Dan is het tijd om ze te vervangen!

Bewaar je zonneproducten steeds op een koele, droge en donkere plaats. Hoge temperaturen beïnvloeden namelijk de factor. In je auto achterlaten is ook geen goed plan, omdat de temperatuur er erg kan schommelen. Laat je zonnecrème ook nooit in de zon liggen, maar wikkel ze in een handdoek.

4. Zorgt zonnecrème voor meer puistjes en acne?

Bepaalde zonnefilters en ingrediënten kunnen inderdaad je poriën verstoppen en zo je acneklachten verergeren. Vooral “zware” zonneproducten met een hoge beschermingsfactor en waterresistente bestanddelen staan erom bekend puistjes te triggeren. Aangezien iedere huid anders reageert op producten, bestaat er geen ultieme, acneproof zonnecrème.

Enkele tips voor acnegevoelige huidtypes:

  • Gebruik geen hoge SPF50.
  • Vermijd ingrediënten als coconut, grapeseed oil en alcohol.
  • Kies voor lichte zonnebescherming zoals een gel, lotion of fluide.
  • Reinig je huid iedere avond.
  • Zorg dat je zonneproduct geschikt is voor (acne)gevoelige huidtypes.
  • Smeer elke dag als je een acnebehandeling (zoals antibiotica, vitamine A-kuur en benzoylperoxide) volgt. Je huid is dan gevoeliger aan zonlicht.
  • Voor een vette, glimmende huid is een zonnecrème met matterende finish ideaal.

8 brandende vragen over zonnecrème  1

5. Is één keer zonnecrème smeren voldoende?

Hoe vaak moet je eigenlijk zonnecrème smeren? Zo vaak mogelijk! Elk zonneproduct is immers maar twee uur werkzaam, daarna vervalt de beschermingsfactor (en dat geldt voor elke SPF). Wanneer je een hele dag in de zon vertoeft, volstaat één keer smeren niet. Breng dus om de twee uur een laag zonbescherming aan.

Bovendien verzwakt de factor bij zwemmen, zweten en afdrogen. Een waterbestendige zonnecrème is in dat geval ook beter voor je huid. Die houdt namelijk uv-stralingen langer tegen dan niet-waterresistente crèmes en sprays.

6. Is zonnecrème alleen nodig in de zomermaanden?

Ook als de zon niet schijnt en de lucht bewolkt is, zijn er uv-stralen aanwezig. Enerzijds zijn er UVA-stralen die heel het jaar door schadelijk zijn en leiden tot huidveroudering (A van aging). Anderzijds heb je UVB-stralen die sterker zijn in de zomermaanden en zonnebrand veroorzaken (B van burning).

Je huid zal dus niet snel verbranden in het najaar, maar de zonnestraling kan nog steeds je huid beschadigen en zo rimpels of pigmentvlekken veroorzaken. In de wintermaanden beschermt een dagcrème met SPF voldoende.

Of het nu 10°C of 35°C is, zonnebescherming is dus altijd een must. De temperatuur heeft geen invloed op de uv-straling, maar sneeuw, zand en water wel. Zand en water weerkaatsen zo’n 10-20% van de straling, sneeuw en ijs weerkaatsen tot wel 90%. Vergeet dus zeker geen zonnecrème op wintersport!

7. Welke zonnefactor heb ik nodig?

De geschikte beschermingsfactor (SPF) voor jouw huid hangt af van:

  • je huidtype
  • de uv-straling
  • de tijd die je in de zon doorbrengt

Een lichte huid heeft meer bescherming nodig dan een donkere huid. Voor lichte huidtypes is minstens SPF30 aangewezen, donkere types halen voldoende bescherming met een lagere factor.

De zonkracht (uv-straling) varieert met de seizoenen, het moment van de dag en de zonhoogte. Bij een lage uv-index (0-4) verbrand je minder snel dan bij een hoge (7-15). In de zomer kan de zonkracht in België en Nederland oplopen tot 8. Vanaf 3 is zonnecrème aangewezen.

De beschermingsfactor bepaalt hoeveel tijd je in de zon kan spenderen met zonbescherming voordat je verbrandt of met andere woorden: hoe lang is een zonnecrème effectief op je huid. Stel dat je na 20 minuten in de zon verbrandt. Met een SPF30 ben je dan (20x30) 600 minuten, ofwel 10 uur beschermt als je de zonnecrème royaal genoeg hebt aangebracht. Daarbij moet je wel rekening houden met de uv-straling. Hoe hoger, hoe sneller je verbrandt.

Bovendien is de vermelde zonnefactor op het product 2 uur gegarandeerd. Daarom raden we aan iedere 2 uur opnieuw te smeren.

8. Wat is de beste zonnecrème voor mij?

Hierop moet je letten als je zonnebescherming koopt:

  • Kies minstens voor SPF30 of SPF50 in de zomer.
  • In de winter biedt make-up een dagcrème met SPF voldoende bescherming.
  • Breedspectrum zonnecrème beschermt zowel tegen UVA-stralen (veroudering) en UVB-stralen (verbranding).
  • Een waterresistente zonnecrème beschermt beter als je gaat zwemmen of zweten in de zon.