Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

Beginnende schimmelnagel: oorzaken & behandeling

Zit je met een (beginnende) schimmelnagel? Dan ben je niet alleen: zo'n kwart van de Belgen heeft er ooit al last van gehad. Schimmelnagels zijn namelijk erg besmettelijk en gedijen goed in vochtige omgevingen. Hoe behandel je schimmelnagels en hoe kan je ze voorkomen? 

Hoe ziet een beginnende schimmelnagel eruit?

In een beginfase zijn er enkele duidelijke signalen die wijzen op schimmelnagels. Een beginnende schimmelnagel kan je herkennen aan:

  • witte, gele of bruine vlekjes;
  • verkleuring van de nagelrand;
  • verdikking;
  • verbrokkeling van de nagel;
  • misvorming.

Vroegtijdige detectie en behandeling kunnen verdere verspreiding van de infectie helpen voorkomen.

Kalknagel of schimmelnagel?

Het verschil tussen een kalknagel en schimmelnagel is vaag. Beide termen wijzen op een nagelinfectie veroorzaakt door schimmels. De schimmels dringen de nagel binnen en veroorzaken, verkleuring, verdikking en vervorming van de nagel.

Schimmelnagel oorzaak

Schimmelnagels ontstaan door schimmelinfecties. Niet iedereen heeft er last van; sommigen zijn vatbaarder voor infecties dan anderen. In deze situaties krijg je sneller last van schimmelnagels:

  • als je vaak lang doucht of in bad gaat;
  • als je veel zeep en shampoo gebruikt;
  • als je een huidziekte hebt;
  • als je diabetes (suikerziekte) hebt;
  • als je afweer minder is (door bijvoorbeeld chemokuren).

Schimmels zien hun kans om zich te verspreiden bij slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels.

Schimmelnagel behandelen

Medicatie schimmelnagel

  • Antischimmelmiddelen om in te nemen

Orale antischimmelmedicijnen, zoals terbinafine en itraconazol, worden gebruikt voor schimmelnagels. Terbinafine remt celwandvorming, terwijl itraconazol ergosterol synthese verstoort. Beide vereisen zorgvuldige monitoring vanwege mogelijke bijwerkingen, en behandeling kan weken tot maanden duren. Het behandelingsregime moet volledig worden gevolgd, zelfs bij verbetering van zichtbare symptomen. Raadpleeg altijd een arts voor een passende diagnose en behandeling.

  • Antischimmelmiddelen op de huid

Antischimmelmiddelen die je rechtstreeks op de aangetaste nagel aanbrengt, zijn meestal effectiever wanneer de schimmelinfectie nog niet vergevorderd is.

Miconazol is een antimycoticum dat schimmels, gisten en bepaalde bacteriën doodt. Je vindt miconazol in Daktarin. Ciclopirox (Mycosten) pakt ook schimmels en gisten aan en is aangewezen bij infecties op de huid. Amorolfine (Curanail) remt eveneens de schimmelgroei en wordt in de vorm van nagellak direct op de aangetaste nagel aangebracht.

De keuze voor een bepaald antischimmelmiddel kan afhangen van de ernst van de schimmelinfectie, de schimmelsoort en andere individuele factoren.

Schimmelnagel azijn

Dankzij de hoge zuurtegraad creëert azijn een omgeving waarin schimmels moeilijk kunnen overleven. Een voetbadje met azijn zou dus de groei van schimmels kunnen remmen en zo de schimmelnagel verminderen. Zorg ervoor dat je de nagel kortknipt en vijlt, omdat de schimmel zich onder de nagel bevindt. Hierdoor kan de azijn beter doordringen.

Hoewel sommige mensen positieve resultaten melden, ontbreekt wetenschappelijk bewijs en kunnen de resultaten variëren. Voor een nauwkeurige diagnose en een effectieve behandeling is overleg met een zorgverlener aanbevolen.

Schimmelnagel verwijderen

In ernstige gevallen kan een arts ervoor kiezen om de aangetaste nagel gedeeltelijk of volledig te verwijderen. Dit kan de effectiviteit van andere behandelingen verbeteren.

Schimmelnagel voorkomen

In de eerste plaats wil je een schimmalnagel natuurlijk vermijden. Om een schimmelinfectie te voorkomen of niet te verergeren, volg je deze tips best op:

  • Was je voeten bij voorkeur zonder zeep; als je toch zeep of shampoo gebruikt, spoel je voeten dan grondig af om zeepresten te vermijden.
  • Zorg ervoor dat je je voeten goed afdroogt, zeker tussen je tenen.
  • Draag dagelijks schone sokken, bij voorkeur van wol of katoen.
  • Kies schoenen die voldoende luchtcirculatie toelaten, zoals sandalen, linnen, of leren schoeisel, en vermijd gesloten schoenen van rubber of plastic.
  • In openbare ruimtes waar mensen blootsvoets lopen, draag je eigen slippers, bijvoorbeeld in doucheruimtes en zwembaden.

Heb je naast schimmelnagels ook voetschimmel (zwemmerseczeem)? Laat de schimmel niet onbehandeld. In sommige gevallen kan voetschimmel zich uitbreiden naar de nagels.

Schimmelnagel behandeling

Onthoud het volgende over schimmelnagels:

  • Beginnende schimmelnagels vertonen signalen zoals witte, gele of bruine vlekjes, verkleuring van de nagelrand, verdikking, verbrokkeling en misvorming.
  • Schimmelnagels ontstaan door schimmelinfecties, vooral bij slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels, en komen vaker voor bij mensen die lang douchen, veel zeep gebruiken, een huidziekte, diabetes, of een verminderde afweer hebben.
  • Behandeling van schimmelnagels omvat orale antischimmelmedicijnen of antischimmelmiddelen zoals miconazol, ciclopirox, en amorolfine die je lokaal aanbrengt.
  • Azijn kan schimmelnagels verhelpen, maar de effectiviteit ervan is niet wetenschappelijk bewezen en varieert per persoon.
  • In ernstige gevallen kan een arts overwegen de aangetaste nagel geheel of gedeeltelijk te verwijderen om de effectiviteit van behandelingen te verbeteren.
  • Om schimmelnagels te voorkomen of niet te verergeren, is het belangrijk om voeten zonder zeep te wassen, grondig te drogen, schone sokken te dragen, luchtdoorlatende schoenen te kiezen, eigen slippers te dragen in openbare ruimtes en voetschimmel tijdig te behandelen.