Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

Bescherm je haar tegen zon, zee en chloor

De zon danst hoog aan de hemel, het zoute zeewater roept ons en de geur van chloor prikkelt onze neusgaten. De vakantie is er! In de zomer is niet enkel de zon schadelijk voor je huid, ook je haar kan afzien in de zomer. Daarnaast is een frisse duik in de zee of het zwembad ook niet zonder gevaren voor je haar. In dit blogartikel geven we je de ultieme haarverzorgingstips om je haar tijdens de zwoele zomermaanden te laten glanzen.

Is de zon slecht voor je haar?

Overmatige blootstelling aan de zon kan je haarschacht en -wortels aantasten. UV-stralen dringen namelijk door tot het binnenste deel van de haarschacht en beschadigen je natuurlijke haarproteïnen. Het zijn deze proteïnen die je haar veerkracht en natuurlijke elasticiteit geven.

UV-straling kan dus je haar er heel anders laten uitzien. Zo kan je deze effecten ondervinden:

  • droog en broos haar
  • pluizig haar
  • minder pigment door het blekende effect van de zon
  • beschadigd haar met gespleten punten
  • vroegtijdige grijze haren

Zo moet je je haar beschermen tegen de zon

  1. Draag een hoed of sjaal.
  2. Beperk blootstelling aan direct zonlicht.
  3. Breng uv-zonnebescherming aan op je haar.
  4. Breng een leave-in conditioner na het wassen aan.
  5. Draag beschermende kapsels.

Zo verzorg je je haar na een zonneschade

  1. Kies voor een hydraterende shampoo en conditioner.
  2. Breng een intens voedend haarmasker aan.
  3. Vermijd hete stylingtools.
  4. Vermijd overmatig borstelen
  5. Ga langs de kapper om gespleten haarpunten bij te knippen.

Hoe bescherm je gekleurd haar tegen de zon?

Hoewel alle haartypes kans lopen op zonneschade, vraagt gekleurd haar extra voorzorgsmaatregelen. Gekleurd haar gevoeliger voor proteïneverlies, omdat het haar al beschadigd is door uitdrogende kleurbehandelingen.

Is zeezout slecht voor je haar?

Het hoge zoutgehalte in zeewater onttrekt vocht uit je haar, waardoor je haar en hoofdhuid erg uitdrogen. Dat is de reden dat je haar wel eens droog, broos en pluizig aanvoelt nadat je hebt gezwommen in zeewater. Daarnaast tast zout water de buitenste laag van je haar aan met gespleten haarpunten en breekbaar haar als gevolg.

Zo moet je je haar beschermen tegen de zee

  1. Maak je haar nat met schoon water voordat je de zee in gaat.
  2. Draag een badmuts.
  3. Spoel je haar direct af met schoon water.
  4. Breng een leave-in conditioner of haarmasker aan.

Is chloor slecht voor je haar?

Chloor wordt aan water toegevoegd als desinfecterend middel dat vuildeeltjes afbreekt en zo zwemmers beschermt van schadelijke bacteriën en virussen.

Hoewel chloor het zwemwater dus proper en veilig houdt, is het allesbehalve gezond voor ons haar. De chemicaliën in chloor verwijderen namelijk de natuurlijke oliën uit je haar en van je hoofdhuid. Daarom ziet haar dat in contact kwam met chloor er vaak dof, droog en broos uit. Bovendien is je haar dan vatbaar voor statische elektriciteit, breuk en pluizig haar.

Heb je van nature blond haar maar slaat het groen uit na een zwempartij? Chloor is niet verantwoordelijk voor die groene gloed: je haar absorbeert koper dat door het chloor is geoxideerd.

Zo moet je je haar beschermen tegen chloor

  1. Maak je haar nat voordat je in het zwembad springt:
  2. Draag een badmuts.
  3. Spoel je haar direct af met schoon water.
  4. Breng een leave-in conditioner of haarmasker aan.

 

Bescherm je haar tegen zon, zee en chloor 1

 

Producten om je haar tegen zon, zee en chloor te beschermen

Zowel voor als na blootstelling aan zon, zee en chloorwater gebruik je best aangepaste producten om je haar te beschermen. Onthoud dat vooral voedende, hydraterende en herstellende haarverzorging je beste bondgenoot is tegen haarbeschadiging in de zomer!

Shampoo

Waarom? Shampoo verwijdert vuil zoals zweet, resten zonnecrème en chloorsporen. Je haar wassen met shampoo is dus nog belangrijker als je een hele dag in de zee of in het zwembad vol resten vertoeft.

Hoe? Kies voor een zachte, voedende shampoo die je haar niet nog meer uitdroogt, maar toch grondig reinigt. Masseer shampoo voornamelijk op je hoofdhuid en haarwortels.

Onze tips: Ray. Shampoo, Klorane Tamanu & Monoï Shampoo, René Furterer Micellaire Shampoo

Conditioner

Waarom? Conditioner dringt diep door tot in de haarschacht waar het vochtverlies herstelt en beschadiging aanpakt.

Hoe? Kies voor een conditioner met voedende en herstellende ingrediënten zoals arganolie of sheaboter. Breng conditioner enkel op je haarpunten aan.

Onze tips: Ray. Conditioner, Klorane Conditioner Tamanu & Monoï, Weleda Haver Herstellende Conditioner

Leave-in conditioner

Waarom? Leave-in conditioner (of een haarmasker) beschermt je lokken tegen chloorafzettingen: eenmaal je haar doordrenkt is met leave-in conditioner, kan de haarschacht geen chloorhoudend water meer absorberen. Bovendien houdt een leave-in je haren zacht en gevoed!

Hoe? Maak je haar eerst nat met schoon water en breng dan de leave-in conditioner aan. Spoel je haar zo snel mogelijk met proper water als je uit het zwembad of uit de zee komt.

Onze tipsVichy Dercos Kera-Solutions Herstellend Masker, Klorane Herstellend Haarmasker MangoRené Furterer Karité Hydra Hydraterend Glansmasker

Haarolie

Waarom? Haarolie vormt net als conditioner een beschermende laag, waardoor het minder kwetsbaar wordt voor UV-stralen en schadelijke chemicaliën. Haaroliën bevatten ook voedende en hydraterende eigenschappen die helpen om je haar gezond en veerkrachtig te houden.

Hoe? Kies een haarolie met natuurlijke ingrediënten zoals arganolie, kokosolie of jojobaolie en breng het royaal aan op je haar voordat je blootgesteld wordt aan de zon, zee of chloor.

Onze tips: Weleda Voedende Haarolie, Klorane Haarolie Tamanu & Monoï, René Furterer Karité Nutri Intensief Voedende Olie

Uv-bescherming voor je haar

Waarom? Ja, ook je hoofdhuid kan verbranden! Je kan je gewone zonnebescherming voor je lichaam ook op je hoofdhuid aanbrengen. Daarnaast vind je speciale sprays voor het haar met SPF die een beschermende laag tegen schadelijke uv-stralingen creëren en tegelijk je haar voeden om uitdroging te voorkomen.

Hoe? Spray een speciaal product voor je haar met SPF op je hoofdhuid of smeer je gewone zonnecrème ook op je hoofd.

Onze tipsRené Furterer Solaire Beschermende Zonnelotion KPF50+, René Furterer Beschermende Zonneolie Glanzend KPF50+ 

Zo voorkom en verzorg je beschadigd haar in de zomer

  1. Beschermen: draag een hoed, sjaal of badmuts en gebruik eenproduct met uv-bescherming op je haar en hoofdhuid
  2. Hydrateren: breng een leave-in conditioner of haarmasker voor én na blootstelling aan
  3. Spoelen: spoel met schoon water voor én na zwemmen in zee- of chloorwater
  4. Herstellen: laat je punten bijknippen, gebruik zachte shampoo en voedende conditioner en aangepaste producten voor blootgesteld haar