Ingegroeide nagel

Ingegroeide nagel

Heb je pijn in de zijkant van je teen en ziet deze er gezwollen uit? Een ingegroeide nagel kan behoorlijk pijn gaan doen inderdaad. Er bestaan diverse manieren op een ingegroeide nagel op te lossen of te voorkomen. Je komt er hieronder meer over te weten.

Wat is een ingegroeide nagel?

Bij een ingegroeide nagel groeit je nagel in de omliggende huid. Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij een grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en heeft aanleiding gegeven tot irritatie, pijn of een ontsteking.

Wat is de oorzaak van een ingegroeide teennagel?

Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is van een ingegroeide teennagel. Misschien ligt het aan te nauwe of te smalle schoenen. Het kan echter ook aan de bouw van je teen zelf liggen, of door je nagels in de hoekjes te kort te knippen.

Recht knippen van de nagels

Je nagels regelmatig recht afknippen, verkleint de kans op ingroeiende nagels. Knip je nagels bij voorkeur net nadat je in bad of onder de douche bent geweest. Je nagels zijn dan minder kwetsbaar door het hoge vochtgehalte. Gebruik steeds een nagelknipper, knip ze vooral niet te kort en bijt of scheur je nagels niet af, want zo heb je meer kans dat ze inscheuren.

Nagellak

Nagellak is een goed middel om de nagels te verstevigen en te beschermen. Helaas is nagellakremover wel schadelijk voor de nagels, met name remover met aceton. Gebruik daarom niet te vaak nagellak remover en kies een middel zonder aceton zoals de Fraver Dissolvant zonder aceton

Gaat een ingegroeide nagel vanzelf over?

In lichte gevallen soms wel, maar doorgaans gaat het niet vanzelf over. Je kan de pijn verlichten door ruime of open schoenen te dragen. Helaas is het meestal nodig om langs de huisarts te gaan. Wanneer de nagelrand een beetje ingroeit of dreigt in te groeien en irritatie veroorzaakt, kan vaak volstaan worden met eenvoudige maatregelen. De nagelrand kan wat worden opgehoogd door een wattenbolletje onder de nagel te schuiven en/of de huid regelmatig naar beneden te masseren.

Wat kan ik doen als mijn ingegroeide nagel ontstoken is?

Je kunt een ontstoken ingegroeide nagel herkennen aan een rode en warme huid. Je kunt de pijn van een ingegroeide nagel verlichten. Als je ingegroeide nagel ontstoken is, dan kun je je ingegroeide nagel behandelen met behulp van:

  • Een voetbad: week de ingegroeide nagel hier ongeveer 20 minuten in.
  • Desinfectant: je kunt een paar druppels Betadine op de ontstoken ingegroeide nagel druppelen.
  • Lauw water: besproei je teen twee keer per dag met lauwwarm water om de pijn te verlichten en de druk op je nagel te verminderen.

Als je ingegroeide nagel heel erg ontstoken is neem dan contact op met de huisarts zodat hij of zij deze kan behandelen.

Nagelverzorging bij 24pharma

Uw favoriete online apotheek 24pharma voorziet in een uitgebreid aanbod en ruime voorraad verzorgingsproducten voor nagels.

https://www.24pharma.be/nl/schoonheid-verzorging/haar-hoofdhuid-nagels/nagels