Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

Je darmflora herstellen met probiotica

Heb je regelmatig last van een opgeblazen gevoel? Kan je moeilijk naar het toilet gaan? Dan roepen je darmen om hulp! Een gezonde darmflora draagt niet enkel bij tot een vlotte spijsvertering en stoelgang, je algemene welzijn heeft er ook baat bij. Met een goede levensstijl en de juiste supplementen werken jouw darmen als een geoliede machine!

Symptomen van slechte darmflora

Wil je jouw darmflora herstellen? Als je darmen niet werken zoals het hoort, zal je lichaam dat laten weten. Een verstoorde darmflora herken je aan volgende symptomen:

  • opgeblazen gevoel;
  • winderigheid;
  • constipatie;
  • diarree;
  • buikpijn en krampen;
  • onregelmatig ontlastingspatroon;
  • voedselintoleranties- of allergieën;
  • vermoeidheid en slaapproblemen;
  • gewichtsverlies- of toename.

De gezondheid van je darmen kunnen ook je gemoedstoestand en mentaal welzijn bepalen. De darmen worden ook wel “ons tweede brein” genoemd. Onze darmen kunnen dan wel geen wiskundige vergelijkingen oplossen, hun zenuwstelsel werkt onafhankelijk en regelt zichzelf. Ze vragen feedback aan de hersenen om de darmactiviteit met ons leven te coördineren. Zo is het bijvoorbeeld dat we bij stress sneller naar het toilet moeten.

Darmflora herstellen met medicatie

Medicatie kan je darmflora uit balans halen. Zo zijn antibiotica zonder twijfel de grootste vijand voor de natuurlijke bacteriën in je darmen. Antibiotica worden gebruikt om bacteriële infecties in het hele lichaam te behandelen. Hoewel ze zeer effectief zijn, kunnen antibiotica geen onderscheid maken tussen nuttige en schadelijke bacteriën. Als gevolg daarvan richten ze nevenschade aan bij probiotica en verstoren ze de diversiteit en balans van ons darmmicrobioom.

Een Nederlandse studie uit 2019 aan dat antibiotica, protonpompremmers, metformine en laxantia de grootste impact op het microbioom hebben.

Darmflora natuurlijk herstellen

Eet een gevarieerd dieet

Gezonde voeding vormt de hoeksteen van een goed functionerend spijsverteringsstelsel en speelt een cruciale rol bij gezonde darmflora. Voeding voorziet niet alleen je lichaam van essentiële voedingsstoffen, maar fungeert ook als een brandstofbron voor de triljoenen micro-organismen die in onze darmen leven.

Niet alleen je darmen hebben dus baat bij een gezond voedingspatroon, de rest van je lichaam zal je ook dankbaar zijn.

Eet voldoende:

  • vezels (bv. volkoren brood, havermout, bonen, kikkererwten, groenten en fruit);
  • gefermenteerde producten (bv. zuurkool, augurken, yoghurt).

Laat deze etenswaren eens achterwege of beperk je inname:

  • zuivel;
  • suiker;
  • bewerkte voeding (bv. chips, snoep, koeken).

Zorg voor voldoende beweging & ontspanning

Naast voeding zijn beweging én ontspanning de sleutels tot een gezonde darmflora. Lichaamsbeweging ondersteunt namelijk de doorbloeding in je darmen en zorgt voor een soepele spijsvertering. Daartegenover heeft je spijsvertering ook rust nodig. Een hele dag door snacken? Geen goed idee! Je darmen willen even bekomen na een maaltijd. Ook een te korte nachtrust is nefast voor je darmen.

Darmflora herstellen met supplementen

Chlorella

Chlorella is een groene alg boordevol voedingsstoffen: vitamines, mineralen, eiwitten en actieve plantenstoffen zoals carotenoïden. Chlorella bevat uitzonderlijk veel chlorofyl (bladgroen). Chlorella zorgt voor een goede balans tussen gunstige en ongunstige bacteriën in de darm. Om deze redenen wordt chlorella gebruikt voor het reinigen van het maag-darmkanaal. Deze voedingssupplementen en een gezonde en gebalanceerde voeding dragen er aan bij dat darmen de aandacht krijgen die ze verdienen.

Inuline

Inuline is een probioticum dat de goede bacteriën in je darmen voedt. Je vindt inuline in grote hoeveelheden in chicorei, aardpeer, schorseneer en artisjok.

Gember

Gember ondersteunt de spijsvertering en helpt bij een goede maagfunctie, bijvoorbeeld tijdens periodes van reizen of bij zwangerschapsmisselijkheid. Daarnaast kan het een opgeblazen gevoel verlichten en je darmen ontspannen bij een diarree-aanval.

Darmflora herstellen met pre- en probiotica

Zowel prebiotica als probiotica zijn goed voor je darmen, maar ze helpen op verschillende manieren.

Prebiotica

Prebiotica zijn een voedselbron voor de gezonde bacteriën in je darmen. Het zijn koolhydraten die je lichaam niet kan verteren. Ze gaan dus naar je lagere spijsverteringskanaal, waar ze als voedsel dienen om de gezonde bacteriën te helpen groeien. Prebiotica vind je onder meer in appels, bananen, bessen, havermout, tomaten en look.

Probiotica

Probiotica bestaan uit goede levende bacteriën en/of gisten die van nature in je lichaam leven. Je hebt voortdurend goede en slechte bacteriën in je lichaam. Bij een infectie nemen slechte bacteriën de bovenhand en raakt je systeem uit balans. Goede bacteriën vechten tegen de slechte bacteriën en herstellen zo het evenwicht. Probiotica vind je onder meer in yoghurt, zuurdesembrood, kombucha en kimchi.

De voordelen van probiotica (goede bacteriën):

  • immuunsysteem ondersteunen;
  • voedselvertering stimuleren;
  • vitamines aanmaken;
  • ontstekingen onder controle houden;
  • ervoor zorgen dat slechte bacteriën niet uit de hand lopen en je ziek maken;
  • vitamines aanmaken;
  • medicijnen afbreken en absorberen.

Er zijn verschillende soorten probiotica:

  • lactobacillus: het meest voorkomende probioticum. Verschillende stammen kunnen helpen bij diarree en kunnen mensen helpen die lactose, de suiker in melk, niet kunnen verteren.
  • bifidobacterium: kan de symptomen van het prikkelbare darm syndroom (IBS) en sommige andere aandoeningen helpen verlichten.
  • saccharomyces boulardii: een gist die voorkomt in probiotica. Het lijkt te helpen tegen diarree en andere spijsverteringsproblemen.

alle drie stammen (https://www.24pharma.be/nl/imutis-max-30-capsules)

Wat is dan de beste probiotica voor jouw darmen? Een probioticasupplement dat bifidobacterium-, lactobacillus- en saccharomyces-stammen bevatten zal een veelzijdige en uitgebalanceerde ondersteuning bieden aan je darmgezondheid.

Pre- en probiotica samen nemen

Omdat prebiotica probiotica voeden, heeft de gelijktijdige inname een synergetisch effect (ook wel symbiotisch genoemd). Beide biotica beiden voordelen als je ze individueel zou innemen, maar de gunstige effecten worden alleen maar groter als je ze samen inneemt.

De combinatie van een pre- en probioticasupplement kan je algemene darmgezondheid dus ondersteunen. Bovendien kan het symbiotische effect van prebiotica en probiotica kan zich ook uitbreiden naar het immuunsysteem.