Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

Morning-afterpil: werking, betrouwbaarheid en inname

De anticonceptiepil vergeten? Condoom gescheurd? De morning-afterpil (ook wel noodpil genoemd) is bedoeld om een ongewenste zwangerschap na onbeschermde seks te voorkomen. Maar hoe werkt die pil juist, wat zijn de bijwerkingen en hoeveel kost ze? Wij zetten alle antwoorden op een rijtje.

Ga naar samenvatting

Werking van de morning-afterpil

De morning-afterpil bevat hormonen die de eisprong (ovulatie) kunnen uitstellen. Als je onbeschermde seks had voor je eisprong, zal de noodpil je ovulatie kunnen uitstellen en zo bevruchting vermijden. Als je onbeschermde seks had na of tijdens je eisprong, kan de noodpil de kans op innesteling van de eicel verkleinen. 

Wanneer morning-afterpil innemen?

Neem de morning-afterpil als:

  • je onbeschermde seks hebt gehad;
  • je de anticonceptiepil te laat hebt genomen of bent vergeten te nemen;
  • je hebt overgegeven of diarree gehad nadat je de anticonceptiepil hebt ingenomen;
  • het condoom gebroken is;
  • de anticonceptiepleister, het pessarium of de vaginale ring niet (tijdig) vervangen is.

Sommige medicijnen beïnvloeden de werking van de noodpil. Laat je apotheker weten welke medicatie je nog neemt. 

Hoe lang na onbeschermde seks neem je de morning-afterpil?

Je moet de noodpil zo snel mogelijk innemen: het is sterk aangewezen om ze binnen 12 uur na de onbeschermde seks te slikken. Hoe eerder, hoe kleiner het risico op een zwangerschap.

Afhankelijk van het type noodanticonceptie heb je maximaal 3 tot 5 dagen om ze in te nemen voor een maximale doeltreffendheid. De levonorgestrelpil (zoals Postinor, Norlevo en Levodonna) neem je uiterlijk 72 uur (3 dagen) na onbeschermde seks. De ulipristalacetaatpil zoals ellaOne is tot maximaal 120 uur (5 dagen) erna doeltreffend.

Morning-afterpil: werking, betrouwbaarheid en inname 1 

Betrouwbaarheid van de morning-afterpil

De morning-afterpil is niet 100% effectief en voorkomt dus niet in alle gevallen een zwangerschap. De betrouwbaarheid hangt af van het type pil en wanneer je ze precies inneemt. Gemiddeld is de noodpil 95% betrouwbaar bij inname 24 uur na de seks. EllaOne is betrouwbaarder dan de levonorgestrelmorning-afterpillen, omdat ze ook op je meest vruchtbare in je cyclus effectief is (namelijk twee dagen voor je ovulatie).

De noodpil werkt niet als de eisprong al heeft plaatsgevonden en de eicel bevrucht is. Als de risicovolle geslachtsgemeenschap meer dan 5 dagen geleden gebeurde, is het ook al te laat om de morning-afterpil te gebruiken.

Kans op zwangerschap met de morning-afterpil

Het is mogelijk dat je toch zwanger wordt als je vlak voor of na onbeschermde seks een ovulatie hebt gehad en de morning-afterpil niet hebt genomen. Zijn je maandstonden 5 dagen te laat? Dan voer je best een zwangerschapstest uit om zeker te zijn.

Bijwerkingen van de morning-afterpil

In de meeste gevallen veroorzaakt de pil geen ongewenste bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, braken of duizeligheid. Die verdwijnen doorgaans na een paar dagen.

Andere anticonceptiemethoden

Noodanticonceptie is geen vervanging voor je gebruikelijke anticonceptiemiddel. De morning-afterpil is bedoeld voor eenmalig gebruik. Er zijn andere voorbehoedsmiddelen die betrouwbaarder zijn dan de noodpil: condooms, de anticonceptiepil, een pessarium, een spiraaltje, ...

Condooms voorkomen niet alleen een zwangerschap door het sperma op te vangen, maar ze beschermen je ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Voor de anticonceptiepil heb je een voorschrift van een arts of dokter nodig.

Hoeveel kost de morning-afterpil?

De prijs van de morning-afterpil ligt tussen 7 en 25 euro. Je kan de noodpil zonder voorschrift bij online apotheek 24pharma bestellen. Wij zorgen voor een snelle en discrete levering. Bestel op een werkdag voor 16u en ontvang morgen al aan huis.

 

De morning-afterpil samengevat

De morning-afterpil:

  • neem je na onbeschermde seks of als je gebruikelijke anticonceptiemethode gefaald heeft;
  • bestaat uit twee soorten:
    • levonorgestrel: maximaal 3 dagen (72 uur) na de geslachtsgemeenschap (Postinor, Norlevo en Levodonna);
    • ulipristal: maximaal 5 dagen (120 uur) na de geslachtsgemeenschap (ellaOne);
  • is 95% effectief;
  • heeft geen effect als de eisprong heeft plaatsgevonden en de eicel bevrucht is;
  • vervangt je gebruikelijke anticonceptiemethode niet;
  • kost tussen 7 en 25 euro.