Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

Hardnekkige luizen herkennen en behandelen

Iedereen kan luizen krijgen. Ze zijn klein, talrijk en jeukend. Aangezien ze niet vanzelf weggaan, is het belangrijk luizen zo snel en efficiënt mogelijk te bestrijden. Dankzij antiluizenshampoos en luizenkammen gelukkig geen onmogelijk taak. Lees hier de do’s en dont’s bij een luizenplaag.

Ga naar samenvatting

Hoe krijg je luizen?

Luizen kruipen van het ene hoofd naar het andere. Hoofdluis krijg je dus door direct hoofd-hoofdcontact met iemand die luizen in het haar heeft. Luizen hebben geen voorkeur voor (on)gewassen haar: een goede haarhygiëne voorkomt ze dus niet.

Het is een fabeltje dat enkel kinderen luizenbezoek krijgen. Ook volwassenen zijn vatbaar voor een besmetting. Luizen komen meer voor bij kinderen, omdat ze vaker direct hoofdcontact hebben, bv. door samen te spelen.

Kunnen luizen springen?

Nee, luizen kunnen niet springen of vliegen. Ze kunnen wel heel goed kruipen dankzij hun haakachtige pootjes waarmee ze snel over het haar kruipen en zich zo van hoofd tot hoofd verspreiden.

Hoe kan je luizen herkennen?

Als je een luizenbesmetting vermoedt, controleer je best even het haar van dichtbij door het te kammen met een luizenkam. Naast jeuk en irritatie aan de hoofdhuid kan je hoofdluis zo herkennen:

Hoofdluis herken je aan:

  • jeuk & irritatie;
  • bruin, grijsachtig diertjes op de hoofdhuid;
  • 3 à 4 millimeter groot;
  • luizeneitjes: witte puntjes (zoals roos) die kleven aan de haren.

Let extra goed op de warme plaatsen op de hoofdhuid zoals in de nek en achter de oren. Daar vertoeven luizen het liefst.

Gaan luizen vanzelf weg?

Luizen gaan niet vanzelf weg. Als je ze niet bestrijdt, zullen ze alsmaar vervelender worden. Luizen vermenigvuldigen zich namelijk erg snel: een volwassen hoofdluis legt tot 6 eitjes (neten) per dag die ongeveer een week later uitkomen.

Hoe kan je luizen behandelen?

Wanneer je luizen tegenkomt, start je zo snel mogelijk met een luizenbehandeling. De antiluizenshampoos en sprays van Silikom en Elimax bevatten geen insecticiden en bestrijden de luizen door ze te verstikken of uit te drogen. Zo ontwikkelen de luizen geen resistentie. Een siliconevrije lotion is geconcentreerder dan shampoo en werkt bovendien preventief, bv. om familieleden te beschermen.

De nat-kam-methode is in combinatie met shampoos en sprays de meest efficiënte manier om luizen te bestrijden. Je kamt het haar met een fijne luizenkam tot de hoofdluis verdwenen.

Dit heb je nodig voor de nat-kam-methode:

  • (antiluizen)shampoo en conditioner;
  • gewone kam;
  • fijne luizenkam;
  • keukenpapier.

Zo voer je de nat-kam-methode uit:

  1. Was het haar met shampoo en spoel goed uit.
  2. Wrijf het haar in met conditioner en spoel niet uit.
  3. Kam de knopen uit het natte haar met een gewone kam.
  4. Kam met een fijne luizenkam en begin bij de nek naar het voorhoofd toe.
  5. Druk de luizenkam zo dicht mogelijk tegen de hoofdhuid aan.
  6. Veeg de luizenkam na elke haarlok af met een watje of keukenpapier.
  7. Kam nogmaals met de luizenkam en begin bij het voorhoofd naar de nek toe.
  8. Desinfecteer beide kammen na afloop.

Dit proces duurt ongeveer 20 minuten en zal je elke 2 tot 3 dagen gedurende 2 weken moeten herhalen. Luizeneitjes die achterblijven, kunnen namelijk nog uitkomen.

Luizen behandelen met azijn

Heel wat natuurlijke remedies zouden ook doeltreffend zijn tegen luizen. Zo zou je luizen kunnen behandelen met (witte) azijn, al is die methode af te raden. Azijn kan namelijk oog- en huidirritatie veroorzaken en heeft een indringende, onaangename geur. Het haar onderdompelen in een azijnbad of insmeren met een azijnmasker zal de hoofdluis dus niet bestrijden. 

Zoek je toch een natuurlijk middel tegen luizen? Dan zijn de producten van Puressentiel Anti-Luizen op basis van essentiële oliën (zoals lavendel) geschikt voor jou.

Hoe kan je luizen voorkomen?

Luizen kan je niet vermijden. Je kan wel een preventieve spray of shampoo aanbrengen om het risico op een (her)besmetting te verkleinen. Vermijd ook hoofd-tot-hoofdcontact als luizen zijn vastgesteld in je omgeving.

Luizen in het kort

Onthoud het volgende over hoofdluizen: 

  • Luizen krijg je door direct haar-haarcontact.
  • Luizen kunnen niet springen of vliegen.
  • Luizen zijn grijs-bruin en 3 à 4 mm groot.
  • Luizeneitjes lijken op huidschilfertjes.
  • Luizen behandel je best met een antiluizenshampoo en de nat-kam-methode. Start de antiluizenbehandeling zo snel mogelijk.
  • Vermijd azijn om luizen te bestrijden.
  • Luizen zijn niet te voorkomen.