Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

Is cetirizine een antihistamine?

Cetirizine is een antihistamine dat allergiesymptomen verlicht. Dankzij cetirizine kan je de dag door zonder jeukende ogen, de verstikkende niesbuien en de eindeloze loopneuzen. Hoe werkt cetirizine juist, hoe lang houden de effecten aan en is het veilig om in te nemen tijdens de zwangerschap? 

Is cetirizine een antihistamine?

Ja, cetirizine behoort tot de groep van antihistaminica. Dat zijn medicijnen die worden gebruikt om allergische symptomen te verminderen.

Antihistaminica blokkeren histamine, een chemische stof die je lichaam vrijgeeft bij een allergische reactie op bijvoorbeeld pollen, huisstofmijt of dierenharen. Door de histamine te blokkeren, vermindert cetirizine symptomen zoals jeuk, loopneus, niezen en rode, geïrriteerde ogen.

Hoe snel werkt cetirizine?

Cetirizine begint binnen een uur te werken. De maximale werking wordt na 6 tot 12 uur bereikt. De effecten van cetirizine houden 24 uur aan.

Hoeveel cetirizine op een dag?

De gebruikelijke dosering van cetirizine is:

  • Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: 10 mg per dag.
  • Kinderen van 6 tot 12 jaar: 5 mg 2 keer per dag.

Neem dit geneesmiddel altijd precies in zoals beschreven in de bijsluiter of zoals je arts het voorschrijft.

Wanneer cetirizine innemen?

Heb je last van allergieën op een specifiek moment van de dag? Neem cetirizine dan ongeveer een uur van tevoren in. Zo ben je al beschermd wanneer je symptomen beginnen. Heb je last van allergieën gedurende de hele dag? Neem cetirizine dan 's ochtends in.

Enkele algemene tips bij cetirizinegebruik:

  • Neem cetirizine elke dag op hetzelfde moment in. Zo houd je de concentratie van het medicijn in je lichaam constant.
  • Als je een dosis vergeet, neem deze dan zo snel mogelijk alsnog in. Tenzij het al bijna tijd is voor de volgende dosis.
  • Neem niet meer cetirizine dan de aanbevolen dosering.

Wanneer je twijfelt over het beste moment van innemen, raadpleeg dan je arts of apotheker.

Cetirizine tijdens de zwangerschap

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat cetirizine schadelijk is voor het ongeboren kind, let je beter op met het gebruik ervan tijdens de zwangerschap. Raadpleeg een arts als je overweegt om cetirizine in te nemen. Middelen als oogdruppels, neussprays en crèmes kunnen een eerste of alternatieve behandeling.

Is cetirizine een slaapmiddel?

Nee, cetirizine is geen slaapmiddel. Het is een antihistamine dat de symptomen van allergieën verlicht, zoals niezen, een loopneus, jeukende ogen en huiduitslag. Slaperigheid is een mogelijke bijwerking van cetirizine, maar het is niet de primaire werking van het medicijn.

In tegenstelling tot slaapmiddelen, die je lichaam helpen te ontspannen en in slaap te vallen, heeft cetirizine geen direct effect op de slaapcyclus. De slaperigheid die sommige mensen ervaren na het innemen van cetirizine is meestal mild en verdwijnt na een paar dagen.

Cetirizine is wellicht niet de beste oplossing voor jouw slaapproblemen. Er zijn andere medicijnen en therapieën die effectiever kunnen zijn. Je arts kan je hier meer over vertellen.

Wat is beter: loratadine of cetirizine?

Beide medicijnen zijn antihistaminica en behandelen allergische symptomen. Over het algemeen worden ze als even effectief beschouwd symptomen zoals jeuk, niezen en een loopneus te verlichten.

Echter, sommige mensen vinden dat de ene medicatie beter werkt dan de andere, en dit kan variëren van persoon tot persoon. Het is daarom aan te raden om met een arts te overleggen welke van deze twee medicijnen het meest geschikt is voor uw specifieke situatie. 

Cetirizine: een doeltreffende antihistamine?

Onthoud het volgende over cetirizine:

  • Cetirizine behoort tot de groep van antihistaminica, die allergische symptomen verminderen.
  • Cetirizine blokkeert histamine om symptomen zoals jeuk, loopneus en niezen te verminderen.
  • De effecten van cetirizine werken binnen het uur en duren een dag.
  • De gebruikelijke dosering varieert tussen 5 mg en 10 mg per dag, afhankelijk van de leeftijd.
  • Hoewel cetirizine niet schadelijk lijkt voor het ongeboren kind, is voorzichtigheid geboden tijdens zwangerschap.
  • Cetirizine is geen slaapmiddel, maar kan slaperigheid veroorzaken als bijwerking.
  • Zowel loratadine als cetirizine zijn anthistaminica. 
  • Cetirizine 10 mg is zonder voorschrift verkrijgbaar in onze online apotheek.