Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

Koortsblaas: oorzaak, besmetting en behandeling

Je bent onlangs ziek geweest of je ging door een stressvolle periode en nu zit er een knalrode blaas op je lip. Herkenbaar? Een koortsblaas is niet alleen pijnlijk, maar geeft ook een deuk in je zelfvertrouwen. Hoe krijg je een koortslip en nog belangrijker, hoe kom je er zo snel mogelijk van af? Lees hier alles over de oorzaak, besmetting en duur.

Spring naar samenvatting

Wat is een koortsblaas?

Een koortsblaas (ook wel herpes labialis, koortslip of koortsblaar genoemd) is een onschuldige huidaandoening die meestal voorkomt op of rond je lippen, maar ook op je neus of kin kan opduiken. De blaasjes zijn rood, gevuld met vocht en bovenal erg hinderlijk.  

Herpes simplex: de oorzaak van koortsblaasjes

De boosdoener? Het besmettelijke herpes-simplexvirus. Dat is een van de meest voorkomende virusinfecties. Het komt in twee types voor: type 1 (HSV-1) veroorzaakt koortsblaasjes en een besmetting met type 2 (HSV-2) brengt genitale herpes met zich mee.

De eerste HSV-1-infectie krijg je doorgaans in je kindertijd. Eens je besmet bent, draag je het levenslang mee. Het herpesvirus blijft namelijk in de zenuwcellen van je huid inactief sluimeren en kan af en toe tot een opstoot (koortsblaas) leiden. 

Hoe krijg je een koortsblaas?

Er zijn tal van factoren die een opflakkering van koortsblaasjes kunnen uitlokken. Meestal steken ze de kop op als je weerstand tijdelijk verlaagd is. Denk maar aan:

  • een virale infectie (bv. griep, verkoudheid of corona)
  • stress en spanning
  • vermoeidheid of slaaptekort
  • hormonale schommelingen (bv. menstruatie)

Ook extreme weersomstandigheden en blootstelling aan zonlicht (hoge dosis UV-straling) zijn gekende prikkels voor koortsblaren.

Beginnende koortsblaas herkennen

Een beginnende koortslip herken je aan enkele symptomen. In een eerste fase kan je tintelingen, pijn, jeuk of een branderig gevoel op je lippen ervaren. Daarna vormen zich blaasjes gevuld met vocht bovenop een rode vlek. In een derde fase barsten de blaasjes open en verliezen ze vocht. Ten slotte krijg je een korstje en geneest je koortslip langzaamaan. 

Hoe lang blijft een koortsblaas?

Een koortslip duurt gemiddeld 7 tot 10 dagen. De blaas is zo’n 8 dagen zichtbaar op je huid. In de meeste gevallen geneest en verdwijnt ze vanzelf.    

Hoe lang is een koortsblaas besmettelijk?

Een koortslip is erg besmettelijk! Het vocht in de blaasjes bevat namelijk miljoenen overdraagbare virussen. Vanaf de eerste symptomen totdat de blaasjes en korstjes helemaal zijn opgedroogd, kan je het virus doorgeven via direct contact en speeksel.

Koortsblaas vermijden

Besmetting voorkomen

Aangezien een koortsblaas heel besmettelijk is, neem je best enkele voorzorgen om een infectie niet over te dragen:

  • vermijd lichamelijk contact, vooral knuffelen en zoenen
  • deel geen lippenbalsem, drinken, bestek, tandenborstel of handdoek
  • was je handen regelmatig

Let op: voor jonge baby’s (zuigelingen) kan een koortsblaas gevaarlijk zijn. Stel je babybezoek dus even uit als je een koortslip hebt.

Koortsblaas voorkomen

Duikt er regelmatig een koortslip bij jou op? Dan kan je extra aandacht schenken aan je immuunsysteem:

  • zorg voor genoeg ontspanning en rust
  • probeer een gezond voedingspatroon te volgen
  • denk aan je nachtrust

Bescherm je lippen bovendien met een zonnefilter tijdens een zomer en smeer een voedende lippenbalsem om uitdroging in de winter tegen te gaan.

Koortsblaas behandelen

Uiteraard wil je zo snel mogelijk van die koortslip af. Het goede nieuws is dat ze spontaan zou moeten verdwijnen. Toch zijn er enkele middelen om het ongemak te verlichten en de genezing van de blaasjes te versnellen.

Een antivirale crème of zalf op basis van aciclovir zoals Zovirax en Aciclovir EG remt de groei van de virusinfectie op je huid. Die kan je smeren van zodra je de beginnende koortsblaas voelt. Lipactin Gel met zinksulfaat versnelt de genezing en verlicht de pijn. Breng ook zeker een lucht- en waterdichte patch aan om virusverspreiding tegen te gaan.

Vermijd huis-en-tuinmiddeltjes (zoals tandpasta) die niet voor je huid bedoeld zijn.

Koortsblaas camoufleren

Een koortsblaas komt altijd ongelegen. Met een beetje make-up kan je ze al verbergen. Houd er wel rekening mee dat je zo hygiënisch mogelijk te werk moet gaan:

  1. Plak een beschermende patch (bv. van Compeed).
  2. Breng concealer aan met een propere kwast.
  3. Gebruik poeder om te fixeren.
  4. Breng lippenstift aan met een proper lippenstiftkwastje.

Was je handen en make-upborstels daarna grondig.

Koortsblaasjes samengevat

Heb je last van een koortslip? Dit moet je onthouden:

  • Een koortsblaas wordt veroorzaakt door het herpesvirus.
  • Een afgezwakt immuunsysteem kan leiden tot een opstoot.
  • Een koortsblaas blijft 7-10 dagen en verdwijnt dan vanzelf.
  • Een koortsblaas is erg besmettelijk, maar doorgaans onschuldig.
  • Breng een crème op basis van aciclovir of zinksulfaat aan om genezing te versnellen.
  • Plak een patch die het risico op besmetting vermindert.