Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €49 (in België)
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

Stoppen met roken

Roken is zowel psychisch als fysiek verslavend, met als gevolg dat het niet makkelijk is om te stoppen.

Enerzijds word je psychisch afhankelijk door de gewoonte. Al te vaak grijp je naar de sigaret uit gewoonte – na het eten of tijdens de pauze – net zoals bij koffie of alcohol ook dikwijls het geval is.

De fysieke afhankelijkheid is te wijten aan de nicotine. Je hersenen werken met een beloningssysteem waarbij je, na het roken van een sigaret, tijdelijk een goed gevoel krijgt. Wanneer je in de fase komt dat je nicotine mist, kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. Stoppen met roken zorgt ervoor dat deze verschijnselen geleidelijk verdwijnen en je terug gaat naar een normale lichamelijke situatie zonder nicotine.

Gevolgen van stoppen met roken

Rokers vinden vaak dat af en toe roken niet zo erg is of het geen zin heeft omdat ze al zo lang roken. Er zijn echter tal van voordelen verbonden aan stoppen met roken.

Voordelen van stoppen met roken

Stoppen met roken kent uiteraard tal van voordelen. We sommen de meest belangrijke en ingrijpende voordelen voor je op, zodat je gemotiveerd wordt én blijft:

 • Verminderd risico op gezondheidsproblemen: stoppen met roken vermindert het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, longziekten en kanker.
 • Verbeterde ademhaling en conditie: wie stopt met roken, zal merken dat ademhaling en conditie verbeteren. Hierdoor raak je minder snel buiten adem bij fysieke inspanning.
 • Een beter smaak- en reukvermogen: roken kan smaak- en reukvermogen aantasten. Stop je met roken, dan zal je dus meer genieten van jouw maaltijden.
 • Je bespaart geld: roken is duur en wordt ook steeds duurder. Stop je met roken, dan creëer je budget op te sparen of te besteden aan noodzakelijke producten en artikelen.
 • Meer energie: door te stoppen met roken verbeter je jouw algemene gezondheid en krijg je meer energie. Ook voel je jou mentaal sterker doordat je deze uitdaging met succes aangaat.
 • Een frissere adem: stop je met roken, dan word je meteen ook beloond met een frissere adem.

Nadelen van stoppen met roken

We winden er geen doekjes om, stoppen met roken is niet voor doetjes. Er zijn enkele ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, duizeligheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, maag- en darmstoornissen, transpiratie en wisselende stemmingen.

Bovendien kan het zijn dat doordat jouw smaak- en reukvermogen verbetert, je een grotere apetijt krijgt en hierdoor meer gaat sneukelen of eten, met gewichtstoename als gevolg. Probeer sneukelmomenten in te perken en meer te bewegen.

Hou vol, want de bovenvermelde symptomen verminderen in de loop van de eerste drie weken en in de meeste gevallen binnen de drie maanden verdwenen.

Hoe stoppen met roken

Ben je een fervente roker of ben je niet te vinden om ‘cold turkey’ te stoppen met roken? Dan helpen we jou graag op goede weg met deze tips om geleidelijk aan het roken af te bouwen.

Tips om te stoppen met roken:

 • Zoek afleiding: wat je aandacht geeft groeit. Probeer jouw aandacht wanneer je zin krijgt om te roken te verleggen naar een ander onderwerp.
 • Stel een schema op met doelstellingen waarbij je aangeeft hoeveel je per week ‘mag’ roken en wanneer je effectief gaat stoppen. Zo maak je jouw proces meetbaar.
 • Combineer het stoppen met roken met het starten van sporten, een Start2Run bijvoorbeeld. Hierdoor link je het stoppen met roken meteen aan een sportieve prestatie. Je zal merken dat je gaandeweg minder gaat roken om jouw sportieve prestatie te verbeteren.
 • Doorbreek routines: rook je bijvoorbeeld ’s ochtends vooraleer je naar het werk vertrekt, schakel dat rookmoment uit. Las je op het werk een pauze in door te roken? Haal dan een glas water, thee of koffie in de plaats en schrap ook dat rookmoment. Zo bouw je geleidelijk aan rookmomenten af en geef je jouw brein tijd om zich aan te passen.

Hulpmiddelen en medicatie om te stoppen met roken:

Heb je bijkomende hulp nodig om te stoppen met roken dan kunnen hulpmiddelen of medicatie het nodige doen. In onze online apotheek vind je tal van producten die jou helpen stoppen met roken en die de hinder van ontwenningsverschijnselen beperken. We sommen de meest doeltreffende en best verkochte producten voor je op:

 • Nicotinepleisters: deze geven gedurende de dag nicotine af, waardoor jij jouw dagelijkse dosis nicotine geleidelijk aan opneemt zonder te roken.
 • Nicotine inhalers: met een inhaler imiteer je de rookbeweging- en zuiggewoonte waardoor je het roken als handeling minder mist. 
 • Nicotine kauwgom: met de nicotine kauwgom bepaal jij zelf hoeveel nicotine je in jouw lichaam opneemt. Bovendien kan nicotine kauwgom jouw mondverlangen verlichten.

Motivatie

Of het lukt om te stoppen met roken, hangt straks heel sterk af van je eigen motivatie. Vanzelfsprekend zijn er tal van manieren om te stoppen, maar als je voldoende motivatie kan opbrengen, helpen nicotinevervangers de ontwenningsverschijnselen opvangen. 

In onze internetapotheek vind je voorschriftvrije medicijnen om te stoppen met roken. Bestel jouw hulpmiddelen zoals kauwgom om te stoppen met roken, zuigtabletten om te stoppen met roken, sprays, elektronische sigaretten en/of pleisters online.

Onze webshop verkoopt enkel originele producten van merken als Nicorette, NiQuitin en Nicotinell. Alles wordt gecontroleerd door ervaren apothekers.