Stoppen met roken

Roken is zowel psychisch als fysiek verslavend, met als gevolg dat het niet makkelijk is om te stoppen.

Enerzijds word je psychisch afhankelijk door de gewoonte. Al te vaak grijp je naar de sigaret uit gewoonte – na het eten of tijdens de pauze – net zoals bij koffie of alcohol ook dikwijls het geval is.

De fysieke afhankelijkheid is te wijten aan de nicotine. Je hersenen werken met een beloningssysteem waarbij je, na het roken van een sigaret, tijdelijk een goed gevoel krijgt. Wanneer je in de fase komt dat je nicotine mist, kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. Stoppen met roken zorgt ervoor dat deze verschijnselen geleidelijk verdwijnen en je terug gaat naar een normale lichamelijke situatie zonder nicotine.

Waarom stoppen met roken

Rokers vinden vaak dat af en toe roken niet zo erg is of het geen zin heeft omdat ze al zo lang roken. Er zijn echter tal van voordelen verbonden aan stoppen met roken.

Op korte termijn :

 • Krijg je meer waardering van je omgeving
 • Zal je minder hoesten in de ochtend
 • Krijg je terug meer adem bij fysieke inspanningen
 • Verbetert je smaak
 • Heb je een frissere adem
 • … en is er toch ook een financieel voordeel aan verbonden

Op langere termijn :

 • Verbetert je lichaamsconditie
 • Heb je minder kans op longziekten, een hartinfarct of bepaalde kankers
 • Veroorzaak je geen gezondheidsschade meer aan je omgeving (gezin, vrienden, collega’s, ..)

Motivatie

Of het lukt om te stoppen met roken, hangt straks heel sterk af van je eigen motivatie. Vanzelfsprekend zijn er tal van manieren om te stoppen, maar als je voldoende motivatie kan opbrengen, helpen nicotinevervangers de ontwenningsverschijnselen opvangen. Bovendien zijn deze vrij verkrijgbaar in de apotheek.

Tips

Ben je gemotiveerd om te stoppen met roken? Weet dan dat het is niet altijd eenvoudig zal zijn en een goede voorbereiding belangrijk is.

Wat kan helpen?

Deze praktische tips kunnen helpen je bij het doorkomen van de eerste, moeilijke periode

 • Doorbreek je vaste gewoontes in verband met je rookgedrag
 • Ruim alles op wat je aan roken doet denken
 • Concentreer je vooral op je doel om te stoppen met roken en verlang niet teveel van jezelf op andere vlakken
 • Probeer telkens je aandacht te verleggen als je de behoefte voelt opkomen
 • Bespreek je intentie met iemand waarmee je het wil delen en die ook bereid is om achter je keuze te staan. Iemand die je straks kan steunen, motiveren als je een moeilijk momentje hebt.

Ontwenning bij stoppen met roken

Door de voortdurende toevoer van nicotine heeft je lichaam leren leven met die inname. Als je je lichaam straks opnieuw wil laten functioneren zonder de invloed van nicotine kan je ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, duizeligheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, maag- en darmstoornissen, transpiratie en wisselende stemmingen ervaren.

Volhouden is de boodschap

Hou vol, want de bovenvermelde symptomen verminderen in de loop van de eerste drie weken en in de meeste gevallen binnen de drie maanden verdwenen.

Stoppen met roken bij 24pharma

De categorie geneesmiddelen bevat alle voorschriftvrije geneesmiddelen die in de online apotheek mogen verkocht worden. 
U kan ze hier makkelijk online aankopen, aarzel niet om ons advies te vragen, dit kan via de chatbox of via mail, ook telefonisch staan we steeds tot uw dienst.

Wilt u stoppen met roken?

Check dan zeker https://www.24pharma.be/nl/geneesmiddelen/stoppen-met-roken

In onze internetapotheek vind je voorschriftvrije medicijnen voor te stoppen met roken. 
Hier kan je online rookstop hulpmiddelen bestellen zoals kauwgom om te stoppen met roken, zuigtabletten om te stoppen met roken, sprays, elektronische sigaretten, pleisters... Dit van verschillende merken zoals Nicorette, Nicotinell, Niquitin, ...

Onze webshop verkoopt alleen originele producten. Alles wordt gecontroleerd door ervaren apothekers.

Nicorette

Nicorette is het gekendste merk van middelen die dienen om te stoppen met roken. Het gamma is zeer uitgebreid omdat niet iedere roker dezelfde rookgewoonten heeft; dus waarom zouden alle rokers op dezelfde manier willen stoppen? Het gamma van nicorette bestaat onder ander uit : zuigtablettenkauwgominhaler en nu ook een spray!

Nicotinell

Nicotinell biedt oplossingen voor mensen die willen stoppen met roken: kauwgom, pleisters en zuigtabletten. Deze producten verminderen het verlangen naar een sigaret en begeleiden naar een rookvrij leven! Er is keuze uit Nicotinelle Cool Mint of Fruit kauwgoms en TTS Pleisters.

Niquitin

Wil je stoppen met roken? NiQuitin helpt je op verschillende manieren dit probleem aan te pakken. Voor verstokte rokers is er de NiQuitin Clear Patch. Ben je eerder een matige roker, dan kunnen de NiQuitin Minilozenge zuigtabletten geadviseerd worden.